Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Primul medicament pentru pierderea în greutate care nu prezintă risc cardiovascular (studiu)

Primul medicament pentru pierderea în greutate care nu prezintă risc cardiovascular (studiu)

Supresoarele de apetit nu sunt noi, iar, de cele mai multe ori, nu sunt nici sigure. Studiile au arătat că multe medicamente care opresc tendința de a mânca prea mult nu sunt bune pentru sănătate inimii, notează Science Alert

Oamenii de știință au declarat, în această săptămână, că au descoperit primele dovezi clinice că un astfel de medicament a adus pierderi în greutate fără să fie dăunător pentru inimă. „Studiul arată, pentru prima dată într-un mod riguros că acest medicament pentru pierderea în greutate nu cauzează creșterea evenimentelor cardiovasculate într-o populație cu risc pentru atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale”, a explicat cardiologul Erin Bohula de la Spitalul pentru Femei din Boston, Massachusetts. 

Bohula vorbește despre Lorcaserină, medicament care micșorează apetitul prin activarea unui receptor pentru serotonină care dă senzația de sațietate. Deși Lorcaserina a fost aprobată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA în 2012, datele despre siguranția pe care o oferă pe termen lung nu există, fapt ce reprezintă o problemă. 

„Pacienții și doctorii lor au fost nesiguri în legătură cu utilizarea medicamentului pentru tratarea obezității, nesiguranță întemeiată”, a spus Bohula pentru AP. „Există o istorie cu complicații serioase ale acestor medicamente.”

Pentru a verifica dacă lorcaserina prezintă aceleași riscuri ca orice medicament pentru pierderea în greutate, Bohula și echipa sa de cercetători au condus un studiu multianual în care 12,000 de pacienți care suferă de obezitate, cu vârsta medie de 64 de ani, au primit de două ori pe zi câte o doză a medicamentului sau un placebo. 

La sfârșitul studiului, în care pacienții au fost monitorizați pe o perioadă de trei ani, cei care au luat lorcaserină au pierdut în jur de 4 kilograme, aproape dublu față de cei care au luat placebo. Deja se știa că astfel de medicamente aduc pierderi de greutate modeste, însă adevărata descoperire a fost că medicamentul nu a crescut riscul pentru evenimente cardiovasculare. 

În timpul studiului, 6,1% dintre pacienții care au luat lorcaserină au experimentat un eveniment cardiovascular major - același procent ca în cazul celor care au luat placebo.  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri