Va fi astfel nevoie de mai puține documente, românii nemaifiind obligați să prezinte certificatul de căsători sau actul de proprietate al locuinței. Acestea vor fi preluate din sistemele informatice ale instituțiilor publice.
OUG12/2023 modifică OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români prin introducerea unui mecanism prin care este posibilă conectarea la sistemele de evidență ale Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP), respectiv Sistemul Național Informatic pentru Evidența Persoanelor și Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, scrie antena3CNN.
Sistemul DGEP va fi conectat și cu alte sisteme, cum ar fi cel gestionat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), astfel încât să fie preluate automat informațiile despre cetățeni pentru ca aceștia să nu mai prezinte documente.
"De la momentul în care vom iniția extinderea emiterea cărții electronice de identitate la nivel național, cetățeanul nu va mai fi obligat să prezinte certificatele de stare civilă, informațiile relevante fiind preluate din sistemul informatic pentru starea civilă, iar în măsura în care deține o proprietate pentru care există un cadastru, informațiile referitoare la adresa unde urmează să stabilească domiciliul sau reședința urmează să fie preluate prin interoperabilizare din sistemul informatic gestionat de ANCPI", a explicat chestorul de poliție Cătălin Giulescu.
Va fi introdusă și mapa digitală a cetățenilor care va stoca fotografia, semnătura olografă și alte documente prezentate autorităților de-a lungul timpului.
Se vor prelua astfel din baza de date informatică informațiile privind numele și prenumele, data nașterii, starea civilă, cetățenia, domiciliul/reședinta.
De asemenea, la schimbarea domiciliului, preschimbarea actului de identitate - în format electronic - nu va mai fi necesară.
Cetățenii pot alege între cartea electronică de identitate, cu cip integrat, și cea simplă.
Un dezavantaj este că CI simplă va putea fi folosită doar pe teritoriul țării nu și în străinătate.