Producţia de miere va scădea în acest an cu circa 20% față de 2019, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Prețul mierii va rămâne același după cum a anunțat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Seceta a compromis culturile de rapiță, motiv pentru care producția de miere a fost sub 35%. Același lucru s-a întâmplat și cu mierea de salcâm, întrucât aceștia au înghețat sau au avut puține flori. Mierea de tei reprezintă sub 5% din producția anuală. Și în cazul în care culturile de floarea soarelui nu vor fi compromise, producția va fi oricum cu 20% mai mică față de anul trecut.
ACA a solicitat, în luna aprilie, Ministerului Agriculturii să acorde sprijin financiar sectorului apicol, cu circa 3-4 lei/kg de miere pentru cei care predau mierea fiscalizat, însă asociația nu a primit niciun răspuns din partea autorităților.
Motivul pentru care prețul mierii nu va crește îl constituie concurența din Ucraina.
Asociația a trimis, vineri, o scrisoare deschisă ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în care a solicitat acordarea unui sprijin financiar de 10 euro/familia de albine pentru compensarea pierderilor, având în vedere că fenomenele meteo nefavorabile au compromis în acest an producţia de miere, iar cheltuielile pentru supravieţuirea şi păstrarea familiilor de albine sunt tot mai mari.
Apicultorii din 30 judeţe ale ţării întâmpină greutăţi din cauza condiţiilor meteo.
Producţia de miere în 2020 a fost mai redusă cu circa 15-20% faţă de 2018, situându-se la 17.000 de tone. Principalele cauze pentru reducerea producției au fost ploile şi frigul din primăvară, plus seceta.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu 1,47 de milioane de familii de albine.
La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia sunt membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.