Grăsimile se evacuează încet din stomac, apare excesul de acid şi se ivesc balonările. Dulciurile concentrate fac să migreze apa în intestinul subţire, iar scaunul se transformă în diaree. Vinul şi berea, pe de altă parte, deschid poarta refluxului gastro esofagian. Cum ne afectează sistemul digestiv diversele tipuri de alimente, explică profesor doctor Alexandru Oproiu.
Florin Condurăţeanu: -Este un vârtej nebun, s-au înmulţit îngrijorător cancerele de stomac, de colon, de ficat, de pancreas, de esofag şi atacul căpcăunului de cancer se face la vârste tot mai tinere. Ce explicaţie poate fi dată?
Prof. Alexandru Oproiu: - Regimul alimentar tot mai bogat în alimente cu gust bun, tot mai plin de hrană concentrată, înalt prelucrată, plină de conservanţi şi coloranţi perturbă echilibrul şi funcţionarea tubului digestiv. A crescut frecvenţa nu numai din clasa bolilor neoplazice, dar sunt mai frecvente gastritele, ulcerele, ficatul gras, refluxul gastro-esofagian, hepatitele etc. Oamenii trebuie să ştie o serie de noţiuni importante legate de dieta lor şi să ia aminte la păstrarea sănătăţii sistemului digestiv. Dacă sunt prea multe grăsimi în dietă trebuie să se conştientizeze că acestea se evacuează mai greu din stomac, alimentele prea grase întârzie în stomac producând o secreţie mai mare de acid şi balonări. Proteinele sunt bine tolerate de tubul digestiv, ele fac parte din dieta curelor de slăbire. Dar nu trebuie să se sară peste cal cu proteinele, e cazul ca proteinele să fie asortate cu legume şi cu alte categorii alimentare. Mesele e bine să conţină destule legume şi fructe cu fibre nedigerabile, îmbunătăţindu-se astfel tranzitul intestinal. Nu e indicat nici consumul exagerat de dulciuri concentrate. Dulciurile prea multe cresc concentraţia osmotică din intestinul subţire şi astfel apa migrează în intestin, făcând scaunul moale, diareic cu consecinţe în dureri abdominale, stare de disconfort.
F.C.: - Riscă cei prea prieteni cu paharul să perturbe sistemul digestiv?
Prof. A.O.: - Prea mult vin, prea multă bere favorizează refluxul gastro-esofagian, cu reîntoarcerea pe contrasens a alimentelor din stomac prin esofag până în gură. Apar arsuri, tuse, agresare a mucoasei esofagului, neobişnuită cu acidul din stomac. Excesul de vin, de bere, relaxează sfincterul ce închide ca o supapă trecerea din esofag în stomac şi fenomenul de revenire a alimentelor din stomac în esofag cu neplăceri se constată şi la cei care nu suferă de reflux gastro-esofagian. Nici cu alcoolul tare nu trebuie exagerat, el atacă mucoasa stomacului şi se ajunge la gastrite, chiar la gastritele atrofice, o formă mai gravă. Prea multă băutură tare agresează şi prima parte a duodenului, porţiunea de început a intestinului subţire, imediat după stomac. Alcoolul tare inflamează mucoasa în punctul de intrare în duoden a secreţiei biliare din ficat şi a enzimelor din pancreas destinate digestiei, se produce un blocaj, bila rămâne în ficat instalându-se icterul, iar secreţiile pancreatice se întorc în pancreas şi-l canibalizează. Alcoolul tare devine şi mai nociv dacă se bea pe stomacul gol. Nu e indicat nici să se mănânce mâncărurile prea fierbinţi, este atacat esofagul. Nici alimentele prea reci nu fac bine, producându-se dereglări în stomac şi intestine.
Fiindcă refluxul gastro-esofagian este atât de răspândit, suferinzii trebuie să nu mănânce seara prea târziu şi să nu se aşeze imediat în pat, la poziţie orizontală. E bine să doarmă cu capul mai sus, să folosească două perne şi să încerce să fie mai ridicat şi trunchiul. Pericolul cancerului de esofag există fiindcă mucoasa esofagiană este agresată de acidul din refluxul din stomac şi această mucoasă se apără, devenind anormal mucoasă de tip intestin. Se ajunge la periculosul esofag Barett, drumul spre cancerizare.