Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Profit bun din protecția muncii

Profit bun din protecția muncii

de Luciana Cocoș    |   

România se află încă în topul ţărilor care înregistrează cele mai multe accidente mortale la locul de muncă. Cu o medie de 7,5 evenimente la 100.000 de locuitori, situație afectează sănătatea economică a firmelor, spun specialiștii. România este încă departe de o "cultură a protecției angajatului", dar trendul se schimbă. Agajatorii au început să fie interesați de training-uri și de evaluarea calității acestora, de implementarea procedurilor de safety sau de inspecțiile de verificare a nivelului de conformare, iar angajații devin mai responsabili. Doi tineri au reușit să schimbe mentalități antreprenoriale, venind pe piață cu servicii care au redefinit regulile în domeniul Securităţii și Sănătăţii Muncii (SSM).

Prieteni de pe băncile Facultatii de Psihologie, Daniel Milicescu și Răzvan Chiru au demarat, în urmă cu 14 ani, o afacere riscantă, cu câteva mii de euro din economii proprii și un spatiu închiriat. Investiția inițială a fost în ei înșiși. În primul an de existență al firmei Eurofin Consult, şi-au investit economiile în cursuri  și participări la conferințe în vestul și nordul  Europei. Apoi, în 2007, o dată cu integrarea României în UE, au avut nevoie de certificările impuse de noua legislație.

PhotoONE.ro

“Atunci când am început activitatea, principala întrebare și preocupare a antreprenorilor era "Pe cine cunoașteți la ITM?". Foarte puțini dintre aceștia erau realmente interesați de instruirea "pe bune" sau de întocmirea unor documente care să reflecte realitatea din cadrul firmei. Tot atunci se lucra pe baza unor acte normative total neactualizate și depăsite de vremuri”, spune Daniel Milicescu. La început s-au lovit de sentimentul de îndoială din partea companiilor pentru că aveau o abordare total diferită față de tradiționala completare a hârtiilor.

PhotoONE.ro

“Peste tot eram întâmpinați cu rezerve, iar angajații intrau în sala de curs doar ca să bifeze ceea ce considerau a fi acea întâlnire inutilă cu un consultant SSM, un domeniu ce rezona sec și a producție de hârtii pentru ei. Atitudinea lor se schimba atunci când realizau că asistă la un program de calitate și care corespunde în totalitate cu nevoile lor, ieșeau cu altă energie și spuneau că au învățat ceva care le este util și la serviciu și acasă. De acolo încolo, rând pe rând, companiile cu care intram în contact implementau o nouă regulă - nu mai există semnarea fișelor fără un training adecvat

Răzvan Chiru, Eurofin Consult.

Un studiu recent a demonstrat că impactul asupra economiei României din cauza accidentelor de muncă este de cel puţin 11,5 milioane de euro anual.

Ideea a venit pe neaşteptate

Ideea s-a născut la o masă cu prietenii, la rândul lor antreprenori, care discutau despre experiențele de zi cu zi în relația cu autoritățile statului. La un moment dat, unul dintre ei a început să povestească despre un control ITM, încheiat cu o amendă din cauza faptului că nu avea decât fișele de instruire în domeniul protecției muncii. În acel moment contravaloarea completării fișelor era de 200 lei/lună x 7 antreprenori (prezenți la acea masă) = 1.400 lei/lună. Această matematică simplă făcută de Daniel Milicescu a constituit unul dintre principalele argumente de a înființa o firmă în acest domeniu, alături de cunoștințele din facultate, protecția muncii fiind un domeniu conex psihologiei organizaționale.

Investiţiile au tot crescut

În total, până acum, au fost investiți 300.000 euro, din care 150.000 provin din fonduri europene, iar restul din fonduri proprii, investiție care a fost amortizată. La început, multinaționalele, obișnuite cu conceptul de cultură safety, apelau la serviciile Eurofin Consult în mod preponderent, dar în ultima perioadă se observă o tendință în creștere din perspectiva interesului și în rândul antreprenorilor români, care înțeleg că îmbolnăvirile profesionale sau accidentele la locul de muncă au un impact semnificativ asupra afacerii și a economiei țării în ansamblul său, spun cei doi antreprenori.

50.000 de oameni instruiți

Azi, echipa Eurofin Consult, formată din 11 membri, se poate lăuda cu faptul că a instruit peste 50.000 de oameni în domeniul sănătății și securității în muncă și a consiliat peste 500 de companii românești și străine din domenii precum IT&C, retail, real estate sau automotive. “Suntem lideri de piață în domeniul serviciilor de siguranță pentru șantierele de construcții, cu un total de peste 3,5 mil. mp a proiectelor coordonate și o valoare totală a proiectelor de 2,5 miliarde de euro”, mai spune Daniel. În 2018, cifra de afaceri a companiei a fost de 350.000 de euro.

Când legile nu țin pasul cu realitatea

Există încă multe societăți în care protecția muncii se face ca acum 15 ani, adică, doar pe hârtie, în ciuda faptului că există sancțiuni penale pentru nerespectarea măsurilor legale privind sănătatea și securitatea în muncă. Cu alte cuvinte, SSM-ul este, încă, un „rău necesar”. „În România un angajat nu este tras la răspundere și nu poate fi responsabilizat, vinovatul fiind doar angajatorul. De exemplu, în Marea Britanie, dacă un muncitor este depistat fără cască de protecție pe un șantier, atunci acesta va fi amendat alături de angajator”, explică Răzvan.

Well-being-ul crește profitul

Conceptul de well-being la serviciu, ca o nouă abordare asupra muncii, prinde tot mai mult contur în România. Evaluarea nivelului de stres, a stilului de lucru și de leadership sau evaluarea nivelului de agresivitate în trafic (valabil în cazul șoferilor) etc, toate acestea se realizează cu ajutorul unor instrumente psihologice etalonate pe populația din România. „Succesul unui program de well-being și ROI-ul (return of investment) depind tocmai de aceste evaluări inițiale pentru a identifica nevoile reale ale angajaților, deoarece, nivelul stării de bine a acestora se va reflecta în mod direct în implicarea de zi cu zi la locul de muncă și în productivitate”, conchid cei doi antreprenori.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri