Jurnalul.ro Cultură „A fost odată în tinerețe”: proiecții KineDok și Q&A cu regizorul Ivan Ramljak în Cluj și București

„A fost odată în tinerețe”: proiecții KineDok și Q&A cu regizorul Ivan Ramljak în Cluj și București

de Magdalena Popa Buluc    |   

Proiecțiile și dezbaterile KineDok au reînceput încă din ianuarie, iar luna aceasta ne bucurăm să extindem circuitul spațiilor în care promovăm documentarele creative cu două cinematografe emblematice: Cinema Elvire Popesco din București și Cinema ARTA din Cluj-Napoca.

Puterea prieteniei și a culturii alternative sunt cele mai importante valori prin care tinerii din Zagreb și-au putut construi integritatea la începutul mileniului, în vremurile confuze de după încheierea războiului de independență. Despre toate acestea vorbește documentarul „A fost odată în tinerețe”, pe care îl puteți vedea luni, 27 februarie, de la ora 20:30, la Cinema Elvire Popesco din București și miercuri, 1 martie, de la ora 18:00, la Cinema ARTA din Cluj-Napoca, ambele proiecții fiind urmate de discuții cu regizorul croat Ivan Ramljak.

Sinopsis „A fost odată în tinerețe” (Once Upon a Youth): La 13 ani de la moartea neașteptată a celui mai bun prieten la vârsta de doar 27 de ani, realizatorul filmului „A fost odată în tinerețe” încearcă să reconstruiască viața și relația lor, folosindu-se doar de fotografiile și materialele video ale prietenului său. Filmul vorbește despre generația pierdută a tinerilor croați de la sfârșitul anilor '90 și încearcă să redescopere puterea culturii alternative după un deceniu de naționalism, război și letargie economică. „A fost odată în tinerețe” a primit premiul pentru Cel mai bun documentar balcanic la DokuFest Kosovo 2020.

Ivan Ramljak este regizor și curator independent. În 2003 a fondat Human Rights Film Festival din Zagreb, Croația. Din 2013 până în 2022 a curatoriat programul Short Tuesday la Tuškanac Cinema Zagreb, iar din 2016 este directorul artistic al Festivalului de Film Tabor, cel mai longeviv festival din Croația dedicat scurtmetrajelor. Începând cu 2022 este de asemenea selecționer de scurtmetraje pentru Festivalul de la Rotterdam. A regizat 11 filme – dintre care 4 de ficțiune, 5 documentare și 2 experimentale – care au fost proiectate și premiate în peste 80 de festivaluri internaționale (IFFR, Cinéma du réel, Dok Leipzig, Sarajevo FF, DokuFest, GoEast).

Totodată, proiecțiile KineDok continuă și online, pe website-ul proiectului putând fi vizionate documentare în regim VoD, gratuit. Până pe 1 martie vă invităm să urmăriți „King Skate”, o poveste ireverențioasă pe fundal sonor punk, despre căutarea libertății într-o societate sugrumată de regimul comunist. Pentru codul de acces ne puteți trimite un email pe films@kinedok.net sau un mesaj pe paginile de social media.

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia și România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri