"Suntem al doilea producător de gaze din UE şi sperăm să ajungem pe primul loc pentru că avem gazele din Marea Neagă şi avem un istoric în privinţa gazelor.
Proiectul Neptun Deep reprezintă o oportunitate enormă pentru România nu doar pentru securitatea energetică. Un astfel de proiect poate necesita investiţii de 16 miliarde de euro, va crea multe locuri de muncă şi va aduce multe gaze şi impozite către stat, iar noi ca ţară putem utiliza aceste resurse nu doar pentru a deveni cel mai mare furnizor de gaze din UE, ci şi pentru a finanţa tranziţia energetică în perioada care urmează.
Este investiţia totală în Neptun Deep şi ce va aduce pentru ţara noastră. Dacă decizia finală de investiţii va fi 2023, estimăm că producţia va începe în 2027. Dacă totul va fi pregătit mai repede, putem avansa mai rapid. Proiectul va genera alte investiţii orizontale şi alte locuri de muncă", a spus acesta.
De asemenea, România poate deveni primul producător de gaze din Europa.
Rezervele din Neptun Deep se ridică la 100 de miliarde de metri cubi de gaze.
"Dacă legea nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023. Un lucru nu se va schimba: gazul din Marea Neagră rămâne o oportunitate unică pentru România. Ne aşteptăm să investim până la 2 miliarde de euro în Neptun Deep şi să adăugăm rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi net la OMV Petrom. Acest proiect va contribui la rata de recuperare a rezervelor, care va fi de 100%, când gazele vor fi extrase", spune Christina Verchere, CEO la OMV Petrom, care deţine 50% din proiect.
Compania se aşteaptă la o producţie de 70.000 de barili echivalent petrol/zi net timp de 10 ani.