Pauza competițională forțată de pandemia noului coronavirus și bulversarea completă a calendarului a ridicat mari probleme și este nevoie de luarea de decizii urgente în cel mai scurt timp. Este obligatorie o nouă abordare a viitorului sezon al Ligilor 1, 2 și 3, având în vedere că fotbal nu se va putea juca în următoarele 2-3 luni. Competițiile sunt neîncheiate și varianta „pe repede înainte” iese din discuție
Dezastru! Acesta este cuvântul de ordine în acest moment în fotbalul românesc. Decizia cluburilor de a-și băga jucătorii în șomaj tehnic, aceștia urmând să primească banii de la guvern, a creat multă tensiune la aproape toate cluburile. Cei 2.380 de lei pe lună înseamnă, pentru cei mai mulți fotbaliști, mai puțin de 10% din salariul cu care erau obișnuiți.
Cluburile se spală pe mâini și lasă tot pe seama guvernului
Există un conflict între jucători și conducători, momentan mocnit, dar la Asociația Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN), sindicatul fotbaliștilor, au fost depuse mai multe plângeri de la sportivi din toate ligile. La rândul ei, AFAN acuză Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă că nu au făcut niciun demers concret pentru aplicarea unitară a hotărârii de Guvern la nivelul tuturor eșaloanelor. Astfel încât, sindicatul s-a dus singur la discuții cu premierul Orban. Însă fără implicarea FRF și LPF, orice discuție devine inutilă. Cele două foruri trebuie să forțeze cluburile să suporte și ele costurile acestei crize, să nu lase asta doar pe umerii jucătorilor și ai guvernului. „Din păcate, am luat act de comportamentul unor cluburi care au aruncat la coșul de gunoi scenariile care implicau buna-credință în gestionarea prezentei situații. Ne confruntăm cu tot felul de spețe, unele mai aiuritoare decât altele, în care, din pacate, costurile sunt suportate doar de stat și de sportivi, unii dintre aceștia alegându-se cu reducerea brutală a drepturilor contractuale până la sfârșitul anului 2021! Solidaritatea pentru traversarea mai ușoară a acestei perioade a rămas doar la nivel declarativ! Nu înțelegem pasivitatea LPF si FRF”, se arată în comunicatul AFAN.
Federația tace și nu face
Conducerea FRF pare depășită de situație, singurele comunicate fiind optimiste, fără nimic concret. „Sperăm să...”, „Ne dorim să...”. Niciun cuvânt despre cum se intenționează încheierea acestui sezon, cum vor fi desemnate echipele care vor merge în cupele europene, cum se va stabili campioana. Va trebui luată o decizie pentru că actualul sezon nu se va încheia conform planificării. Nici play-off-ul, nici play-out-ul, nici Liga 2, nici Liga 3 nu vor putea juca meciurile rămase de disputat. Astfel că, pe fondul tăcerii FRF, mai multe cluburi au propus câteva variante interesante, cea mai viabilă fiind o „semiînghețare” a sezonului. Mai exact, un miniturneu în 4 pentru desemnarea câștigătoarei Cupei României, pe durata unei săptămâni, un miniturneu cu echipele din play-off pentru desemnarea campioanei și a echipelor care vor merge în Europa, anularea play-out-ului fără ca nicio echipă să nu retrogradeze, să promoveze patru echipe din Liga a II-a, restructurarea ligii secunde în două serii, completate cu echipele care vor promova din eșalonul al treilea. Astfel, Liga 1 va reveni la formatul vechi, cu 18 echipe, fără play-off și play-out, eșalonul doi cu două serii de 16 sau 18 echipe. Proiectul este agreat de mai multe echipe, pentru că, primele două ligi fiind televizate, mai multe cluburi vor putea beneficia de bani din drepturile TV, sume esențiale pentru echipele mici.
O să primim 500 de euro pe lună de la guvern? Ca să glumesc puțin, pot spune că nu e chiar rău. Măcar pe ăștia o să-i primim la zi, nu cum ne plătește clubul cu întârzieri de 3-4 luni. Apropo. Eu doar întreb. Banii ăștia îi primim direct de la guvern sau trec tot prin club. Că, dacă trec prin club, tare mi-e teamă că și pe ăștia o să-i primim cu întârziere.
Fotbalist, Liga 1
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, este foarte ezitant în luarea unor decizii ferme la nivel federal. Există teama că unele dintre acestea ar putea dezavantaja unele cluburi, care sunt, de fapt, electorii pentru un viitor mandat de președinte