Jurnalul.ro Special Sancțiuni împotriva farmaciilor care bagă medicamente pe gât clienților

Sancțiuni împotriva farmaciilor care bagă medicamente pe gât clienților

de Monica Cosac    |   

Farmaciile care solicită angajaților să vândă anumite produse sau medicamente, precum și cele care le oferă farmaciștilor bonusuri pentru atingerea unui target de vânzări pentru anumite produse, categorii de produse sau firme producătoare, vor fi sancționate cu amenzi de până la 20.000 de lei, la fel ca în cazul comercializării de medicamente expirate, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament.

 

Serviciile farmaceutice fac parte din sistemul de sănătate, iar astfel de practici comerciale contravin Codului deontologic al farmacistului, spun inițiatorii. 

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, semnată de 14 parlamentari, majoritatea neafiliați, și înregistrată săptămâna trecută la Senat, prevede sancţionarea contravenţională a unor fapte de încălcare a eticii în comercializarea unor produse și medicamente. 

Farmaciștii, transformați în agenți de vânzări

Serviciile farmaceutice sunt parte a sistemului de sănătate și au ca scop îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea calității vieții populației. Însă, pentru profit, unele farmacii sau lanțuri farmaceutice le cer farmaciştilor să recomande unele medicamente sau produse în detrimentul altora, impun target de vânzare la cele cu adaos mare și chiar exercită presiuni pentru atingerea acestuia, susțin inițiatorii.

„Din păcate, în ultima perioadă, pentru maximizarea profitului, societățile cu profil farmaceutic le solicită farmaciștilor și asistenților de farmacie recomandarea și vânzarea unor medicamente sau a altor produse care se comercializează prin farmaciile comunitare, sub amenințarea desfacerii contractului individual de muncă în cazul neatingerii anumitor targete pentru volum de vânzare sau categorii de produse ori stabilind anumite bonusuri pentru cei care ating performanțele de vânzare”, se arată în expunerea de motive. 

 

Rolul unui farmacist nu se rezumă doar la citirea „rețetelor” şi eliberarea produselor trecute acolo, ci trebuie să consilieze pacientul, atunci când nu se impune un consult medical, şi poate recomanda administrarea anumitor medicamente fără prescripție medicală (așa-numitele OTC-uri). 

Prin urmare, una dintre consecințele practicilor comerciale amintite mai sus, „care contravin independenței și probității profesiei”, este că pacienții își pierd încrederea în farmaciști. Nu puține sunt situațiile în care un pacient intră în farmacie să cumpere un medicament și pleacă cu o sacoșă plină cu produse de care nu are nevoie. Ba mai mult, starea de sănătate îi poate fi afectată dacă ia cu pumnul suplimentele recomandate. 

 

Amenzi de până la 20.000 de lei

Concret, proiectul prevede completarea Articolului 36 cu o nouă literă (g), astfel că printre faptele care constituie contravenție se vor regăsi și următoarele: „solicitarea făcută de către societatea titulară a autorizației de funcționare a farmaciei comunitare farmaciștilor și asistenților de farmacie de a comercializa cu precădere anumite medicamente sau alte produse, ori acordarea de bonusuri în cazul atingerii unui anumit volum de vânzări pentru anumite produse, categorii de produse sau firme producătoare”. 

Conform prevederilor legale în vigoare, aceste practici vor fi sancționate cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, la prima abatere, respectiv cu o sumă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei, dacă se constată repetarea acelei contravenții. 

„Asemenea fapte sunt sancţionate în toate ţările civilizate. În Sănătate nu trebuie să primeze profitul, ci interesul public. De asemenea, consilierea pe care o face un farmacist sau un asistent de farmacie nu trebuie influenţată în vreun fel de interesul mercantil al angajatorului său”, justifică demersul legislativ Daniel Toda, unul dintre inițiatorii proiectului.

 

Aceleași sancțiuni sunt aplicate în prezent pentru fapte precum: 

- comercializarea medicamentelor cu termen de valabilitate depășit;

- distribuția medicamentelor fără documente care să ateste proveniența și/sau calitatea acestora;

- nerespectarea prevederilor privind procedura de retragere a medicamentelor de farmacii și drogherii;

- angajarea de personal farmaceutic de specialitate care nu posedă drept de liberă practică;

- nerespectarea Regulilor de bună practică farmaceutică, aprobate prin ordin al ministrului sănătății;

- funcționarea oficinei locale de distribuție fără să fie înscrisă în autorizația de funcționare a farmaciei în structura căreia funcționează. 

 

Se încalcă etica profesională

Conform Codului deontologic al farmacistului, acesta trebuie să își exercite profesiunea exclusiv în respect față de viață și față de persoana umană, binele fiecărui pacient și interesul sănătății publice trebuind să primeze în orice activitate profesională a farmacistului. 

De asemenea, farmacistul trebuie să-și păstreze, în permanență, libertatea de gândire și de decizie în realizarea actului profesional și nu trebuie să accepte, în exercitarea acestei activități, „nici un fel de constrângere financiară, comercială, tehnică, morală sau de orice altă natură, care ar aduce atingere independenței sale în actul profesional, în special cu ocazia încheierii de contracte, convenții sau alte înțelegeri cu obiect profesional”.

Orice astfel de înțelegeri, inclusiv secrete, încheiate în condiții de constrângere de natura celor enumerate mai sus, sunt contrare deontologiei farmaceutice și trebuie aduse la cunoștința Colegiului Farmaciștilor din România, potrivit documentului amintit mai sus.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri