Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire în medicină. Anumite proteine ar putea ajuta la tratarea unor infecții grave

Descoperire în medicină. Anumite proteine ar putea ajuta la tratarea unor infecții grave

Un grup de proteine ale sistemului imunitar pot distruge bacteriile care provoacă boli infecțioase, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Australia, scrie Xinhua.

Proteinele de legare a guanilatului (GBP1) se pot fixa direct pe anumite tipuri de bacterii şi le pot distruge.

Acestea ar putea fi astfel folosite pentru dezvoltarea  de noi medicamente și, împreună cu antibiotice, ar putea trata unele boli infecțioase grave, precum meningita, pneumonia şi sepsisul.

Ele distrug bacteriile spărgându-le, precum un topor despică un lemn, explică Feng Shouya, autoare principală a studiului.
"Sistemul nostru imunitar este dotat cu arme care pot distruge germenii. Atunci când corpi străini, cum ar fi bacteriile, pătrund în corpul nostru, sistemul imunitar declanşează un răspuns defensiv. Noi credem că putem extrage şi valorifica puterea acestor proteine ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de GBP1, şi să le folosim pentru a trata o serie de boli infecţioase, fără a afecta negativ celulele organismului nostru", spune aceasta. 

OMS atenționează asupra rezistenței la antibiotice a bacteriilor care provoacă circa 700.000 de decese anual, estimându-se că vor ajunge la 10 milioane de persoane care mor în fiecare an din această cauză până în 2050. 

 

Subiecte în articol: proteine bacterii meningită pneumonia sepsis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri