Japonezii au anunțat că vor elibera apa de la centrala afectată de tsunami, la sfârșitul lunii august. Planul a fost aprobat de către organismul de supraveghere nucleară al ONU, iar o evaluare sud-coreeană a constatat că respectă standardele internaționale.
Totuși, protestatarii se tem că viața marină va fi distrusă și fructele de mare vor fi contaminate. La marșul din centrul Seulului, ei au purtat pancarte pe care scria „Protejați Oceanul Pacific" și „Energie nucleară? Nu, mulțumesc!".
În ultima perioadă, Japonia s-a confruntat cu critici atât în țară, cât și în străinătate. Grupurile din industria pescuitului din Japonia și din întreaga regiune se tem că oamenii vor evita să cumpere pește și fructe de mare. Și câțiva experți internaționali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planul Japoniei, inclusiv unul din China, care a declarat că raportul AIEA a fost „pripit".
Se pare că peste un milion de tone de apă radioactivă este depozitată la uzina dezafectată din Japonia. Apa a fost folosită pentru răcirea reactoarelor distruse de cutremurul și tsunamiul devastatoare din martie 2011.
Planul Japoniei de a evacua apa în ocean a fost anunțat pentru prima dată în 2018. Potrivit acestuia, apa din centrală va fi diluată cu apă de mare înainte de a fi eliberată.
(sursa: Mediafax)