Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni seară, că a fost "calomniată" de fostul premier Victor Ponta care a dus "mult prea jos" nivelul discuţiei în spaţiul politic, punctând că nu este adversarul politic al acestuia.
"Cred că e loc în spaţiul politic românesc pentru mai mult dialog şi pentru mai puţine calomnii. De pildă, faptul de a fi fost făcută de premierul Ponta, de a fi fost calomniată într-un mod foarte serios care a culminat cu acuzaţii publice pe Facebook-ul domniei sale (....), toate acestea venind din partea unui fost premier, cred că în fond asta coboară nivelul discuţiei mult prea jos pentru ce ar trebui să fie o discuţie în spaţiul politic românesc. Spun spaţiul politic pentru că domnia sa este om politic, eu nu sunt. Nu sunt eu adversarul politic al domnului Ponta, cum nu sunt eu adversarul politic al domnului Tăriceanu", a spus Prună într-o emisiune la Realitatea TV.
În context, Raluca Prună s-a arătat surprinsă de luările de poziţie ale fostului premier Victor Ponta, spunând că îl cunoaşte pe aceasta şi că au lucrat împreună la prima strategie naţională anticorupţie.
"Asta mă şi miră, îl cunosc de când era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Eu eram la delegaţia Comisiei Europene. Am conlucrat pe proiecte cum ar fi prima strategie naţională anticorupţie. (...) Sunt şi eu votant şi îndrăznesc să spun că pentru o persoană tânără cum e domnia sa nu cred că asta aduce voturi. Asta este opinia mea personală", a comentat ministrul Justiţiei.
În ceea ce priveşte justiţia televizată, Prună a spus că de multe ori primii care merg spre televiziuni sunt chiar cei vizaţi de actul de justiţie.
"Nu sunt pentru justiţie televizată, dar de multe ori constat că chiar cei interesaţi sunt primii care merg pe posturile de televiziune şi încearcă să îşi facă apărările, în loc să le facă în sala de judecată, în faţa unui judecător. Şi le fac la televiziune", a susţinut ea.
În context, ministrul Justiţiei a explicat că Parlamentul European a adoptat o directivă în care se face referire şi la încătuşarea persoanelor reţinute.
"În martie anul acesta, PE a adoptat o directivă care printre altele vorbeşte şi despre faptul că persoanele reţinute poartă cătuşe şi nu ar trebui să le poarte pentru că asta aduce o atingere imaginii lor. Faptul că o asemenea directivă a fost adoptată de PE arată două lucruri: primul lucru arată faptul că aceasta nu este o chestiune singulară României (...) şi al doilea lucru pe care îl arată este că şi noi, alături de alte state membre trebuie să transpunem această directivă care are un termen pe 1 aprilie 2018, dar eu promit public că voi demara lucrurile astfel încât ea să fie transpusă mai repede", a declarat ministrul.
În opinia sa, procedurile privind încătuşarea celor reţinuţi ar putea fi schimbate, astfel încât să nu le fie puse cătuşe tuturor.
"Cred că sunt şi proceduri la nivelul Poliţiei - sunt cei care pun cătuşele - şi cred că regulamentul acela, cred, repet, nu dau asta ca pe o certitudine, o să verific, dar cred că acel regulament trebuie schimbat şi trebuie spus că nu trebuie să pui cătuşe persoanei care, mai ales, nu fuge. Sigur, dacă persoana este violentă, se opune arestării, cum au fost situaţii cu persoane publice, sigur atunci că probabil este justificat faptul că se pun cătuşe, dar altfel, da, sunt perfect de acord şi insist pe faptul că aceasta nu este o chestiune numai a României", a conchis ministrul Justiţiei. AGERPRES/