Jurnalul.ro Ştiri Justitie Prună: Sistemul naţional de probaţiune este într-o situaţie mai gravă decât cea a penitenciarelor

Prună: Sistemul naţional de probaţiune este într-o situaţie mai gravă decât cea a penitenciarelor

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a afirmat, luni seară, că sistemul naţional de probaţiune este într-o situaţie chiar mai gravă decât cea a penitenciarelor, din cauza numărului foarte mic de consilieri raportat la numărul persoanelor aflate sub supraveghere.

"Avem şi un sistem naţional de probaţiune care este într-o situaţie încă şi mai gravă decât a penitenciarelor, pentru că avem persoane care, ca efect al noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală mai ales, în loc să meargă în penitenciar sunt sub supravegherea unui consilier de probaţiune. (...) Cu 355 de consilieri la nivelul întregii ţări avem 40.000 de persoane sub supraveghere, ceea ce este şi neserios şi aruncă în aer ideea însăşi de probaţiune. Şi aici, ca şi în materie de penitenciare, este o prioritate a mea să încerc să redresez cât pot lucrurile, cu menţiunea care nu e foarte populară că bugetul nu permite nici construirea de penitenciare ca să acoperim de pe un an pe altul deficitul de 9.500 de locuri", a declarat Raluca Prună, la Realitatea TV.

Referitor la condiţiile din penitenciare, ministrul a precizat că România riscă să plătească anual aproximativ 80 de milioane de euro dacă nu ia măsuri concrete de îmbunătăţire, aşa cum s-a angajat în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

"Am prezentat un memorandum în Guvern acum două luni în care am spus exact acest lucru, că (...) riscăm o decizie pilot a Curţii Europene astfel cum a fost pronunţată împotriva Italiei, care plăteşte 78 de milioane pe an deţinuţilor, e o sumă de opt euro pe zi pentru fiecare deţinut pentru fiecare zi de detenţie (...). Din calculele pe care le-am făcut, da, riscăm ca dacă nimic nu este făcut, să plătim 80 de milioane de euro pe an. Însă de aceea am cerut îngăduinţă Curţii Europene şi am trecut acest memorandum şi ne-am obligat ca stat (...) să trimitem la Curte măsuri efective (...) pentru care avem buget fie prevăzut, fie îl vom prevedea, pentru că altfel nu se poate, astfel încât să convingem Curtea să nu pronunţe o asemenea hotărâre pilot", a mai explicat ministrul Justiţiei.

Sursa: AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri