Jurnalul.ro Cultură Carte Psihanaliză și poezie. Dublă lansare de carte la Conferința națională a Societății Române de Psihanaliză

Psihanaliză și poezie. Dublă lansare de carte la Conferința națională a Societății Române de Psihanaliză

de Monica Cosac    |   

„Pledoarie pentru copacii fără pădure”- in memoriam Tatiana Stepa și „Psihiatrie Psihodinamică. Teorii clinice” sunt două volume semnate de medicul Simona Trifu, șef de lucrări în cadrul Catedrei de Psihiatrie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, care au fost lansate duminică, 27 octombrie, în Capitală.

 

La evenimentul moderat de către cunoscuți psihanaliști Bogdan Cuc, Camelia Petcu, Daniela Irimia, au fost prezenți, alături de personalități ale mediului academic, criticul de artă Alex Ștefănescu și actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. Dubla lansare de carte a avut loc în cadrul Conferinței naționale a Societății Române de Psihanaliză .

„Psihiatrie Psihodinamică. Teorii clinice.”

Ideea cărții de „Psihiatrie Psihodinamică. Teorii clinice” este una mai veche şi cuprinde două părți. Prima este legată de perspectiva teoretică a ceea ce autorii consideră conceptual a aparține arealului Psihiatriei Psihodinamice, anul trecut fiind realizat un volum care cuprinde partea practică – prezentări de cazuri clinice complexe.

„În ultimii ani, activitatea noastră s-a centrat în această zonă situată între psihiatrie - psihologie clinică - psihanaliză, cu referire la interpretări psihodinamice făcute pe cazuri de pacienți cu tulburări psihiatrice grave. Totodată, am încercat realizarea unei biblioteci de cazuri clinice, care acoperă aproape toată gama psihopatologiilor clinice”, explică dr. Simona Trifu.

„Pledoarie pentru copacii fără pădure”

Cea de-a doua carte lansată în acest weekend - „Pledoarie pentru copacii fără pădure” - este al cincilea volum de versuri al medicului și psihanalistului Simona Trifu, volum pe care autoarea îl dedică memoriei impresionantei artiste Tatiana Stepa, chiar la un deceniu de la dispariția acesteia. „Un tren fără locuri la geam” , „Regiment de Dumnezei”, „Îngeri la Cercul Polar”, „Unicorn de iarmaroc” sau „Uragan în procedural” sunt doar câteva dintre cele 72 de poeme înscrise în acest volum. Un moment emoţionant a fost cel în care actorul Ion Caramitru a citit publicului câteva dintre poeziile Simonei Trifu.

„De mai bine de un deceniu, muzica și sufletul românesc sunt mai sărace, mai goale, mai pustii. Sper, totuși, ca Tatiana Stepa, despre care marele poet Adrian Păunescu spunea că «tandrețea și dârzenia, mila și forța au fost mereu trăsăturile contrarii, complementare ale caracterului ei», să primească acest dar în semn de pioasă reverență a sufletului meu. Şi poate că acolo, în Rai, inconfundabila sa voce va fredona un vers sau două din ceea ce spiritul meu poetic, inspirat de-a lungul timpului de sensibilitatea Tatianei, a încercat astăzi să exprime prin aceste versuri”, a precizat Simona Trifu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri