Jurnalul.ro Cultură Publicul meloman va avea acces gratuit la primele etape ale secțiunilor instrumentale din cadrul Concursului Internațional George Enescu

Publicul meloman va avea acces gratuit la primele etape ale secțiunilor instrumentale din cadrul Concursului Internațional George Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |   

Cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu debutează pe 31 august 2024, la București, iar publicul meloman va beneficia de acces gratuit la etapele eliminatorii și semifinalele competițiilor.

Anul acesta s-a înregistrat un record istoric de înscrieri la Concursul Enescu – 555 de tineri din 27 de țări au aplicat pentru cele 3 secțiuni ale concursului – vioară, violoncel, pian. Dintre aceștia, doar 149 au fost selecționați pentru a participa la prima etapă a concursului.

Fiecare secțiune a concursului va avea 2 etape eliminatorii, semifinala și finala, iar organizatorii concursului vor oferi acces gratuit la etapele eliminatorii și semifinalele competiției, nefiind necesară o rezervare prealabilă.

Primele două etape ale fiecărei secțiuni vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă Nr. 33), în timp ce semifinalele și finalele sunt programate la Ateneul Român.

Concursul debutează cu Secțiunea Violoncel, la care vor participa, în prima etapă, 49 de concurenți din țări precum Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Canada, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Japonia, Suedia, Slovenia și Hong Kong.

Prima etapă a concursului se va desfășura între 1 și 3 septembrie, cea de a doua etapă, între 5-6 septembrie, semifinala va avea loc în 8 septembrie, iar finala în 10 septembrie.

Evoluțiile participanților vor fi analizate de către un juriu internațional format din mari muzicieni de calibru: David Geringas (Președinte al Juriului), Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Răduțiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo, Arto Noras, cărora li se vor alătura, pentru semifinală și finală, managerii internaționali Charlotte Lee și Raimund Trenkler.

Concursul Internațional George Enescu va continua cu Secțiunea Vioară, care va debuta în 7 septembrie. Pentru această secțiune au fost selectați 50 de concurenți din 18 țări: Coreea de Sud, China, S.U.A., Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Africa de Sud, Polonia, Ucraina, Canada, Austria, Italia, Belgia, Japonia, Suedia, Slovenia și Elveția. 

Prima etapă a concursului se va desfășura între 7 și 9 septembrie, cea de a doua etapă va avea loc între 11 și 12 septembrie, semifinala în 14 septembrie, iar finala este programată pentru data de 16 septembrie.

Juriul Secțiunii Vioară este format din marii artiști Dmitry Sitkovetsky (Președinte al Juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen, cărora li se alătură, pentru finală, managerii internaționali Doug Sheldon și Didier de Cottignies.

În data de 13 septembrie 2024, juriul de specialitate se va reuni la București pentru prima etapă a concursului de pian. Cei 50 de concurenți care au fost selectați pentru prima etapă a concursului au vârste cuprinse între 15 și 35 de ani și provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. România, Rusia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Albania, Polonia, Japonia, Georgia, Slovenia și Hong Kong. 

Prima etapă a concursului de pian se va desfășura între 13 și 15 septembrie, cea de a doua etapă va fi între 17 - 18 septembrie, semifinala va avea loc în 20 septembrie, iar finala este programată pentru data de 22 septembrie 2024.

Juriul acestei secțiuni este format din mari pianiști de renume internațional: Lilya Zilberstein (Președinta Juriului), Dana Borșan, Andrei Pisarev, Vovka Ashkenazy, Luiza Borac, Alexander Shtarkman, Sina Kloke, cărora li se vor alătura, pentru semifinală și finală, managerul Martin Campbell-White și pianistul Simon Trpčeski.

Listele concurenților care au fost selectați să intre în prima etapă a secțiunilor instrumentale sunt disponibile pe site-ul oficial al Concursului Enescu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri