Jurnalul.ro Ştiri Observator Pușcăria din Iași păzită de deținuți

Pușcăria din Iași păzită de deținuți

Sindicaliştii din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi i-au trimis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare deschisă în care semnalează măsuri sau proiecte ilogice. Un exemplu este detașarea personalului la alte centre, în condițiile în care unitatea de la Iași are o acută criză de gardieni. 

 

"Deşi folosim ilegal deţinuţi pentru paza penitenciarului, avem mii de ore suplimentare şi zile de concediu de recuperat, s-a decis detaşarea unor angajaţi la alt penitenciar, motivat de faptul că prin evacuarea unui număr de deţinuţi raportul deţinuţi - personal s-a modificat. Este nevoie ca detaşările la penitenciarele din zonă să înceteze în favoarea angajării de personal", se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Dan Şcarlii, liderul sindicatului din unitatea de detenţie, și adresată ministrului Justiției.

 

Demolat și făcut parcare

În contextul în care, recent, autoritățile locale au propus desfiinţarea penitenciarului şi construirea unor parcuri şi parcări în locul acestuia, sindicaliștii amintesc ministrului că problema de fond a sistemului, adică sprapopularea penitenciarelor, nu a fost rezolvată. Din contră, ei cer, modernizarea unității din Iași: „De-a lungul timpului în Penitenciarul Iaşi s-a investit considerabil, chiar dacă recent a fost nevoie ca deţinuţii din Corpul A să trebuiască să fie mutaţi, pentru că acesta nu mai reprezenta siguranţă. Este nevoie ca aceste investiţii să continue şi penitenciarul să fie adus la standarde europene", se arată în scrisoarea deschisă.

 

Gardienii, către ministru: "Ne exprimăm speranţa că situaţia actuală este una trecătoare, (...) iar personalul penitenciarului nu va mai fi silit să facă naveta în alte localităţi. Asta, evident dacă între timp nu se decide politic vânzarea unităţii”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri