Jurnalul.ro Ştiri Externe Puterea propagandei. Rușii, aruncați de Kremlin într-o realitate alternativă  

Puterea propagandei. Rușii, aruncați de Kremlin într-o realitate alternativă  

de Şerban Mihăilă    |   

Rusia este angajată într-un „război propagandistic feroce pentru a-și justifica invazia brutală și neprovocată și încearcă să acopere numărul tot mai mare de atrocități și masacre comise asupra civililor ucraineni”, susține Jake Tapper, unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de la CNN. El se alătură unui cor de reputați jurnaliști, care încearcă să explice cum este posibilă îndoctrinarea agresivă a rușilor de către Kremlin, pe timp de război.

„Rușii care își extrag adevărul din mass-media de stat trăiesc într-o realitate alternativă”, spune Madeline Roache, jurnalistă britanică independentă, specializată în drepturile omului în Rusia. 

În fiecare zi, Roache, care colaborează cu „NewsGuard” – instrument jurnalistic și tehnologic ce evaluează credibilitatea site-urilor de știri și informații și urmărește dezinformarea online – vizionează buletinele informative de dimineață de pe „Canal Unu”, postul de televiziune rusesc de stat cu cea mai mare acoperire națională pe teritoriul Rusiei. Ea urmărește relatările pe care le aud telespectatorii ruși și scrie un raport pentru NewsGuard despre „realitatea alternativă”. 

În general, afirmă Roache pentru CNN, „armata rusă este prezentată la televiziunea de stat ca fiind triumfătoare, ca și cum nu ar fi suferit pierderi, nu ar fi înregistrat victime și, cu siguranță, nu ar fi comis atrocități”. „Între timp, potrivit presei de stat, armata ucraineană comite atrocități, ucide civili, suferă pierderi grele și cedează teritorii în fața forțelor rusești”, mai precizează jurnalista britanică. 

Cuvintele sale confirmă mai multe relatări ale unor experți internaționali în mass-media și propagandă, din ultimele săptămâni. Potrivit mărturiilor lor, aceleași imagini sfâșietoare vizionate de occidentali, cu drama civililor din localitățile bombardate în războiul din Ucraina, sunt prezentate dintr-o cu totul altă perspectivă de propaganda de la Kremlin. 

Potrivit posturilor de televiziune controlate de Moscova, cei ce atacă nu sunt soldații ruși, ci ucrainenii, numiți de corespondenții canalelor respective drept „naționaliști”, „neonaziști”, „fasciști” sau „dependenți de droguri”, care utilizează populația civilă pe post de „scuturi umane”.

Ca o concluzie, „rușii ar avea toate motivele să se simtă mândri pe baza a ceea ce văd la televiziunea de stat!”, mai spune Roache.

Spălați pe creier 

Numeroși experți occidentali în mass-media și propagandă susțin că programele cenzurate, adaptate și răstălmăcite de regimul Putin, exercită încă o influență foarte puternică asupra opiniei publice rusești, în pofida numeroaselor reportaje transmise de corespondenții de presă străini de pe frontul ucrainean, care prezintă realitatea războiului. Telespectatorii ruși nu au însă alternative, în condițiile în care presa liberă a fost suprimată de către Kremlin.

„Nu este surprinzător că atât de mulți oameni urmează pur și simplu linia Kremlinului. Este cel mai ușor lucru pe care îl pot face. Ei nu au alternativă. Se simt neputincioși și primesc informații cu care au fost hrăniți an de an de către Putin și, pe vremuri, de către conducerea sovietică”, afirmă Nic Robertson, editor principal pe probleme de diplomație internațională la CNN.

„În esență, jurnalismul este interzis acum în Rusia!”, precizează Anne Applebaum, editorialistă la „The Atlantic”, care a mai scris pentru „The Economist”, „The Washington Post” și „The Spectator” și a fost distinsă cu premiul Pulitzer.  

„Acum este ilegal să vorbești despre această așa-numită «operațiune militară specială» ca despre un război sau să o numești invazie. Și asta înseamnă că majoritatea corespondenților occidentali au plecat. Toată presa rusă independentă care exista înainte de război a fost acum interzisă; mulți dintre acești jurnaliști au părăsit și ei țara. Așa că adevărata poveste a ceea ce se întâmplă în Rusia a devenit acum tot mai greu de spus”, adaugă Applebaum.  

De altfel, Occidentul primește informații reale din interiorul Rusiei de la oameni precum Vladimir Kara-Murza, un politician rus din opoziție, care a înregistrat recent un interviu cu Sara Sidner, prezentatoare la CNN. 

El i-a spus lui Sidner că acest război va duce la căderea lui Putin. Luni, Kara-Murza a fost reținut, în fața locuinței sale din Moscova.

Dezinformare pe bandă rulantă

Rusia este angajată într-un „război propagandistic feroce pentru a-și justifica invazia brutală și neprovocată și încearcă să acopere numărul tot mai mare de atrocități și masacre comise asupra civililor ucraineni”, susține Jake Tapper, unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de la CNN.

Rugat să comenteze o parte dintre minciunile distribuite de mijloacele de propagandă de la Kremlin, Daniel Dale, reporter la CNN, afirmă: „Guvernul de la Moscova a susținut că niciun rezident local nu a fost ucis în timp ce trupele rusești se aflau în Bucha și că dovezile care demonstrează contrariul au fost puse în scenă, trucate sau sunt o farsă. Aceste afirmații sunt de-a dreptul ridicole. Sunt total false. S-a demonstrat în mod concludent că, într-adevăr, au fost uciși civili în timp ce soldații ruși se aflau în Bucha și, spun martorii, autorii au fost chiar rușii!”.

Acest bombardament de dezinformare este greu de urmărit, mai precizează Dale, „și cred că acesta este și scopul său”. „Ceea ce face Rusia este să arunce atâtea prostii pe piață, în ideea că, fie unele dintre acestea sunt crezute, fie pur și simplu îi obosesc pe oameni. Aceștia devin atât de confuzi și copleșiți de tot ceea ce este contestat - chiar și de cele mai evidente fapte - încât ridică mâinile cu resemnare și spun: «Nu știu ce este adevărat. Nu pot să țin evidența tuturor acestor lucruri!». Este greu, într-adevăr, și cred că noi, ca jurnaliști, trebuie să luptăm din greu împotriva acestor lucruri”, spune Dale.

„Vor să creadă că țara lor e bună”

Corespondentul internațional al CNN Matthew Chance, care a fost stabilit la Moscova timp de ani de zile, a încercat să explice de ce propaganda Kremlinului este acceptată de atât de mulți oameni. „Ei vor să creadă că țara lor este bună”, nu un regim malefic care „ucide oameni fără motiv!”. „Gândiți-vă la asta! Cine ar vrea să recunoască faptul că există ceva fundamental greșit în țara sa?", spune Chance. 

În prezent, toate instituțiile mass-media audiovizuale se află sub controlul administrației Putin, fie direct, fie prin intermediul unor proprietari care susțin Kremlinul, iar majoritatea rușilor, cu excepția tinerilor, ascultă știrile și informațiile de la televizor.

Sursele de informare online, cum ar fi Facebook, Twitter, Instagram și alte platforme de socializare străine, au fost blocate, la fel ca și instituțiile media internaționale care emit în limba rusă, precum BBC și „Radio Europa Liberă”.




 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri