Generaţia din 1848 oferă şi în prezent cea mai bună lecţie de proiect naţional, afirmă vicepremierul Raluca Turcan într-un mesaj transmis vineri, de Ziua Unirii Principatelor.
"Cu 11 ani înainte, în 1848, s-a născut acea generaţie de tineri care au pornit Revoluţia la Iaşi şi în Ţara Românească, luptând cu toată convingerea pentru idealurile lor. Acei tineri din 1848 sunt cei care au construit mai apoi România. Ne gândim la I.C. Brătianu, la Alexandru Ioan Cuza, la Mihail Kogălniceanu, la Nicolae Bălcescu, la Ion Heliade Rădulescu, la CA Rosetti, la Costache Epureanu, la Eugeniu Carada, la Dumitru Brătianu, la Alecu Russo, la Ştefan şi Nicolae Golescu. Ei sunt cei care au gândit acest grandios proiect, ei sunt cei care l-au pus în practică, ei sunt ideologii României moderne. Istoria şi ţările nu se fac fără oameni, fără elite iar generaţia din 1848 este cea care chiar şi astăzi, la aproape 200 de ani de la momentul istoric al Unirii Moldovei cu Ţara Românească, ne oferă cea mai bună lecţie de proiect naţional", a scris Turcan pe Facebook.
De Ziua Unirii Principatelor, ea le transmite românilor să se gândească să "grandioasa moştenire pe care acea generaţie" a lăsat-o în responsabilitate: România.
"Avem obligaţia a ne gândi la lecţia istorică pe care acea generaţie ne-a transmis-o. Peste ani, generaţia noastră trebuie să rămână în istorie drept cea care a salvat România de sub jugul comunist, a contribuit la modernizarea României, a fost cea care a reuşit integrarea României în NATO şi Uniunea Europeană. Astăzi, România este parte a lumii moderne. Ceea ce trebuie să facem în continuare este să oferim stabilitate, siguranţă fiecărui cetăţean. Trebuie să apărăm democraţia, prin garantarea egalităţii de şanse, prin echilibru social, prin încurajarea meritocraţiei. În fapt şi în sine trebuie să continuăm munca şi viziunea acelei generaţii primordiale din istoria României", a mai scris vicepremierul Turcan.