Jurnalul.ro Ştiri Observator Rapelul cu AstraZeneca, contraindicat persoanelor cu tromboze

Rapelul cu AstraZeneca, contraindicat persoanelor cu tromboze

de Monica Cosac    |   

După ce, cu o lună în urmă, dădea asigurări că vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca este sigur și eficient și că „beneficiile Vaxzevria depăşesc riscurile în rândul adulţilor la toate categoriile de vârstă”, Agenția Europeană a Medicamentului introduce o contraindicație pentru acest ser: să nu mai fie administrat „niciunui pacient care a avut cheaguri sanguine”, în urma vaccinării. Totodată, recomandă oamenilor să solicite asistență medicală de urgență, dacă în decurs de trei săptămâni de la vaccinare apar simptome care ar putea indica prezența trombozei, astfel încât să poată primi imediat tratament medical de specialitate.

 

Noile recomandări privind apariția cheagurilor de sânge, actualizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) la finalul săptămânii trecute, au fost postate și pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și se adresează atât personalului medical, cât și publicului larg.  

Concret, Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății „să nu administreze Vaxzevria niciunui pacient care a avut cheaguri sanguine însoțite de un număr scăzut de trombocite (sindrom de tromboză cu trombocitopenie - STT) în urma vaccinării”. Mai mult, personalul medical trebuie să fie atent la „simptomele de apariție a cheagurilor sanguine (n.r.- tromboză) la orice pacient diagnosticat cu număr scăzut de trombocite (trombocitopenie), în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare”, precum și la simptomele care indică „un număr scăzut de trombocite (trombocitopenie) la orice pacient diagnosticat cu cheaguri sanguine”, în același interval de timp de la vaccinare. De asemenea, medicii trebuie să se asigure că pacienții care prezintă cheaguri sanguine în urma vaccinării primesc îngrijire de specialitate.

Sindromul de tromboză cu trombocitopenie (STT) necesită tratament de specialitate, iar ANMDMR le recomandă cadrelor medicale să consulte ghidurile în vigoare și/sau hematologi/specialiști în tratamentul tulburărilor de coagulare, pentru a diagnostica și trata afecțiunea.

Reamintim că, încă din luna martie, EMA a analizat mai multe cazuri de cheaguri sanguine cu caracteristici neobișnuite, formate în abdomen şi pe creier, asociate cu niveluri scăzute de trombocite, la pacienții vaccinați cu vaccinul Vaxzevria (denumit, anterior, COVID-19 Vaccine AstraZeneca).

 

Oricare dintre simptome, semnal de alarmă

În recomandările EMA, se precizează că oamenii trebuie să solicite imediat asistență medicală, dacă prezintă „oricare dintre următoarele simptome, în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare: dificultăți de respirație, durere în piept, tumefiere (n.r. - umflare) a membrelor inferioare, durere a membrelor inferioare,  durere în zona abdominală (durere de burtă) persistentă, simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe și persistente, vedere încețoșată, confuzie sau convulsii (crize), vânătăi neobișnuite sau mici pete roșii rotunde în afara locului de administrare a vaccinului”.

 

„Nu se recomandă vaccinarea cu Vaxzevria dacă ați avut cheaguri sanguine, însoțite de un număr scăzut de trombocite, în urma administrării vaccinului. Medicul dumneavoastră vă va consulta dacă prezentați orice tip de cheag sanguin sau număr scăzut de trombocite, în urma administrării vaccinului”, se precizează pe site-ul ANMDM.

 

Cu ce ar putea fi făcut rapelul

Nici EMA, nici ANMDMR nu au precizat, deocamdată, cu ce ser ar putea fi făcută cea de-a doua doză de vaccin, în cazul persoanelor cu tromboze sau trombocitopenie, astfel încât să li se asigure schema completă de vaccinare. Un studiu publicat zilele trecute relevă, însă, că administrarea vaccinului Pfizer după o primă doză de AstraZeneca este sigură și eficace. Rezultatele studiului realizat în Spania, pe circa 600 de participanți, arată că au fost foarte puține reacții adverse serioase, iar răspunsul imun a fost de 30-40 de ori mai mare comparativ cu cel identificat după prima doză de AstraZeneca.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri