Istoria echipei de lângă Podul Grant a fost presărată mereu cu scandaluri și orgolii. Era o vorbă pe vremuri: „dacă e prea multă liniște la Rapid, echipa retrogradează”.
După perioada Copos și falimentul clubului, Rapid a pornit de la zero. Din Liga 5. Suflarea rapidistă nu rezista fără echipă în Giulești, în consecință, s-a înființat un alt Rapid. Și, conform tradiției, nu putea fi liniște, au intervenit orgoliile: care e mai mare rapidist ca altul. Astfel, în loc să se coaguleze toată suflarea într-o singură echipă, s-au înființat nu mai puțin de cinci Rapid, care mai de care mai continuator ai echipei înființate de muncitorii de la Atelierele Grivița în 1923. Chiar și Clubul Sportiv Rapid, prin AFC Rapid (o societate înființată de George Copos pe structura secției de fotbal desprinse de Ministerul Transporturilor), care deține toate celelalte secții sportive, în afara fotbalului, a înființat propria echipă. Desigur, tot Rapid. Suporterii și-au făcut și ei echipă. Numai că nu una, ci… trei. Chiar și Clubul Aristocratic Rapid a avut orgoliul unei echipe proprii. Așa se face că la reapariția Rapidului în fotbal, cu numele provizoriu „Academia Rapid”, existau cinci continuatoare și cu fanii împărțiți. Însă cheltuielile menținerii în Liga a patra, deloc mari, dar suficient de consistente, au făcut să se înțeleagă că răsfirarea este dăunătoare, mai ales că se dorea promovarea imediată în Liga a treia și, în plus, exista un adversar puternic, și el cu ambiții la promovare, Steaua. Soluția a fost unirea rapidiștilor și aducerea unor legende, chiar la apus de carieră, care să gireze seriozitatea proiectului. Cu Daniel Pancu și Daniel Nicolae pe teren și cu Rică Răducanu alături de echipă, din cinci Rapiduri au rămas trei: „Noul” Rapid, AFC Rapid (practic reprezentantul clubului sportiv) și o echipă a suporterilor. După promovarea în Liga a III-a în dauna Stelei, „Noul” Rapid a cumpărat palmaresul vechiului Rapid și tribuna nu mai avea dubii în privința continuatoarei, mai ales că a promovat imediat în Liga a II-a, iar acum este chiar în postura de a urca în primul eșalon. Însă cu pretenții asupra numelui a rămas și Clubul Sportiv, care tot Rapid se numește, dar a cărui echipă a rămas în Liga a patra, cu rezultate modeste și fără suporteri. Tot în Liga a patra supraviețuiește și o echipă a unei facțiuni a suporterilor, „ACS Rapid Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului”, tot cu rezultate modeste, dar oricum mai bune decât ale AFC.
Mirajul noului stadion a reaprins spiritele
Lucrurile păreau că intră în normalitate, că există șanse să urce în Liga 1, că există un buget suficient pentru a evita emoțiile din trecut. Dar cum la Rapid normalitatea înseamnă neliniște, pacea de lângă Grant s-a evaporat repede. Au fost îndepărtate legendele care au pus umărul la promovare, Pancu și Nicolae, fapt care a nemulțumit mulți fani. Pe de altă parte Clubul Sportiv Rapid, prin AFC Rapid, și-a exprimat, în instanță, pretenția să poarte numele Rapid și sigla tradițională pe tricou. A început un alt război Rapid contra Rapid, de data asta, pe sălile tribunalului. La o primă vedere, FC Rapid 1923, echipa din Liga a II-a, are tot dreptul de a fi proprietarul mărcii (palmares, siglă, nume), deoarece a cumpărat-o prin licitație publică, în urmă cu doi ani, cu suma de 400.000 de euro. Numai că instanța a decis meci egal: ambele echipe pot purta numele Rapid. Decizia nu este definitivă, însă AFC Rapid poate profita din plin de situația actuală.
Surse din cadrul Clubului Sportiv Rapid spun că adevărata miză este noul stadion din Giulești. O miză de neînțeles pentru mulți giuleșteni, atât timp cât AFC Rapid nu are suporteri și se luptă pentru evitarea retrogradării din Liga a patra, pe când Rapid 1923 a adus peste 25.000 de spectatori pe Arena Națională la meciul de baraj cu Steaua. Totuși, AFC o ține pe-a lui și vrea, nici mai mult, nici mai puțin, decât anularea licitației prin care a fost cumpărat palmaresul Rapidului. Cum instanța a dat o soluție prin Ordonanță Președențială a judecătorului, conform căreia ambele echipe pot folosi la liber numele și sigla, stârnește și mai mult confuzia. Iar AFC Rapid a anunțat, prin avocați, că nu se va lăsa până nu va obține pe cale juridică „tot ce înseamnă Rapid București”. Ce se va întâmpla dacă aceștia din urmă câștigă în instanță? O variantă ar fi ca echipa din Liga a doua să-și schimbe numele, fapt care va stârni revolta suporterilor, unanim alături de FC Rapid. A doua variantă ar fi ca FC Rapid 1923 să plătească pentru folosirea numelui și, de asemenea, împărțirea banilor care vin la club din drepturi TV și din eventualele participări în cupele europene.
Bomboana otrăvită a lui Copos
Principalul vinovat pentru situația actuală este George Copos. Acesta a strecurat un articol care dă fiori rapidiștilor: în cazul în care echipa se desființează, totul revine la AFC Rapid. Cum echipa patronată odată de Copos a dat faliment și s-a desființat, s-a activat articolul din contract prin care palmaresul, numele și emblema trec la AFC Rapid, asociație înființată tot de George Copos. Mai mult, acest transfer al istoriei clubului „se efectuează cu titlu gratuit”.
Suporterii giuleșteni se întreabă care mai este amestecul lui George Copos la AFC și de ce se tot zgândăre atmosfera de la club.