Rata globală de omucidere a crescut anul trecut, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, cu o rată crescută în Venzuela şi Jamaica, potrivit studiului "The Small Arms Survey", notează The Guardian.
"The Small Arms Survey", publicat joi, estimează că 385,000 de oameni au fost victime ale crimelor în anul 2016, cu 8,000 mai mult faţă de anul trecut.
Cu toate acestea, raportul estimează că numărul total de morţi violente a scăzut, în primul rând datorită faptului că au murit mai puţini oameni în războaie, comparativ cu anul 2015.
Dintre cele cinci ţări cu cea mai mare rată de morţi violente din 2016 – Syria, El Salvador, Venezuela, Honduras şi Afghanistan – doar două au avut conflicte armate în ultimul an.
Cercetătorii au notat că această creştere a omuciderilor “nu indică neapărat un nou trend ... aceasta indică o nesiguranţă în creştere în zonele non-conflictuale.”
Dintre cele 23 de ţări cu o rată a morţilor violente mai mare de 20 de persoane la 100,000 de locuitori, 14 nu au fost implicate în războaie, inclusiv: Brazilia, Jamaica, Republica Dominicană şi Africa de Sud. În asemenea ţări, “crimele produc, în proporţiile populaţiei, la fel de multe victime ca unele conflicte de mare intensitate”, scrie raportul.
Numărul persoanelor omorâte ca rezultat al conflictelor armate a scăzut de la 143,000 în 2014, la 119,000 în 2015 şi la 99,000 în 2016.
Raportul “The Small Arms Survey” a fost produs cu sprijinul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Grupul este finanţat de mai multe guverne, iar munca sa din trecut a fost sprijinită de organizaţii internaţionale, precum agenţiile ONU.