Jurnalul.ro Ştiri Externe Armenia și Azerbaidjan, în prag de război. Rusia și SUA cer încetarea ostilităților

Armenia și Azerbaidjan, în prag de război. Rusia și SUA cer încetarea ostilităților

de Redacția Jurnalul    |   

Noi tensiuni au izbucnit în regiunea Nagorno-Karabah. Azerii au declanșat un atac pe scară largă într-o zonă unde locuiesc circa 120.000 de armeni și anunță că nu se vor opri decât după ce vor controla total zona.

Capitala regională Stepanakert şi mai multe sate din apropiere au fost bombardate de forțele azere. Printre zecile de răniți sunt și copii.

"Eram aproape de deal când au început exploziile. Am reușit să supraviețuim. Eu și sora mea am supraviețuit, dar ea a fost rănită", povestește un localnic.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat începerea ofensivei militare la câteva ore după ce 4 soldați și 2 civili azeri au murit în explozii de mine.

"Am observat mișcări, cum ar fi aducerea unităților (armene) la un nivel ridicat de pregătire de luptă, crearea de unități suplimentare pentru mobilizare, creșterea acțiunilor de spionaj față de armata azeră, infiltrarea în profunzimea pozițiilor noastre și re-minarea zonelor deminate, precum și a drumurilor civile în scop de provocăriiâ teroriste", afirmă Anar Eyvazov, purtător de cuvânt al Ministerului azer al Apărării.

De cealaltă parte, armenii sunt nemulțumiți de răspunsul armatei la atacul azerilor și au protestat în fața clădirii Parlamentului din Erevan, cerând demisia și acuzând conducerea țării de trădare. 

"Este un genocid total (în Nagorno-Karabah). Nu este un război atunci când o națiune înfometată și dezarmată, aflată sub blocadă, nici măcar nu este capabilă să lupte", a spus Tatev Karapetian, un locuitor din Erevan.

Armenia cere ajutorul Rusiei

Totodată, diplomația armeană cere forțelor ruse de menținere a păcii în regiune să acționeze.

"Forţele de pace ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah trebuie să ia măsuri clare şi fără echivoc pentru a pune capăt agresiunii Azerbaidjanului", a transmis Ministerul de Externe de la Erevan.

Forţele ruse de menţinere a păcii sunt desfăşurate în zonă îca urmare a unui armistiţiu negociat de Moscova, aliat tradiţional al Armeniei, pentru a pune capăt conflictului din  2020.

Moscova spune însă că a fost atenţionată doar "cu câteva minute" înainte de începutul "operaţiunilor antiteroriste" ale azerilor. 

"Circulă informaţii în media conform cărora partea azeră ar fi prevenit forţele ruse de menţinere a păcii în avans. Acest lucru nu corespunde realităţii. Informaţia a fost comunicată contingentului rus cu câteva minute înainte de începutul ostilităţilor", a transmis pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Reacții internaționale

Șefii diplomațiilor ruse și americane au făcut apel la președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, să înceteze imediat acțiunea militară, potrivit antena3CNN.

Franța cere, ca de fiecare dată, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Autoritățile de la Baku spun că sunt pregătite pentru discuții, dar insistă ca "formațiunile militare armene ilegale să ridice steagul alb" și să își dizolve "regimul ilegal" din regiune.

Baku a propus pentru discuții localitatea Yevlakh, la circa 100 km nord de capitala regională a regiunii.

Nagorno-Karabah este revendicată din anii '90 de Armenia și Azerbaidjan. Cele două țări au fost în război timp de 6 săptămâni, în 2020, pentru controlul zonei. Ostilitățile s-au încheiat cu câștiguri teritoriale pentru Azerbaidjan, într-un armistițiu mediat de Rusia.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri