Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul cu drone maritime a început. Ce fac Statele Unite?

Războiul cu drone maritime a început. Ce fac Statele Unite?

de Redacția Jurnalul    |   

Eforturile Marinei americane de a construi o flotă de nave fără echipaj uman se clatină deoarece Pentagonul rămâne atașat de proiecte mari de construcții navale, potrivit unor oficiali și directori de companii, expunând o slăbiciune pe măsură ce dronele maritime remodelează războiul naval.

Eficacitatea letală a dronelor maritime a fost demonstrată în Marea Neagră, unde Ucraina a desfășurat ambarcațiuni rapide controlate de la distanță, pline de explozibili, pentru a scufunda fregatele și navele de dragare a minelor rusești de la sfârșitul anului 2022.

Rebelii Houthi, susținuți de Yemen, au folosit nave similare împotriva navelor comerciale în Marea Roșie în ultimele luni, deși fără succes.

Aceste tactici au atras atenția Pentagonului, care încorporează lecțiile din Ucraina și Marea Roșie în planurile sale de a contracara puterea navală în creștere a Chinei în Pacific, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, pentru Reuters.

Ca un semnal al intenției Pentagonului, secretarul adjunct al apărării Kathleen Hicks a anunțat în august o inițiativă - denumită Replicator - de a desfășura sute de drone aeriene și maritime mici și relativ ieftine în următoarele 18-24 de luni pentru a face față amenințării militare crescânde a Chinei.

Această demonstrație publică de angajament maschează ani de zile de ezitare din partea marinei americane de a construi o flotă de nave fără pilot, în ciuda avertismentelor repetate că acesta este viitorul războiului maritim, potrivit interviurilor cu mai multe de persoane care au cunoștințe directe despre planurile americane privind dronele maritime, inclusiv ofițeri ai marinei, oficiali ai Pentagonului și directori ai companiilor de drone maritime.

Două surse din cadrul Marinei și trei directori de la producătorii de drone maritime au declarat că cel mai mare impediment în calea progresului a fost procesul bugetar al Departamentului Apărării (DoD), care acordă prioritate navelor mari și submarinelor construite de antreprenorii de apărare tradiționali, relatează Reuters.

„La un moment dat, te lovești de problema D.C.”, a declarat Philipp Stratmann, director executiv la Ocean Power Technologies (OPT), o firmă cu sediul în New Jersey care furnizează Marinei SUA WAM-V, o dronă de suprafață autonomă.

„Vă loviți de faptul că există un complex militar industrial care are cei mai buni lobbyiști și care știe exact cum circulă banii și cum funcționează contractele în cadrul Departamentului Apărării”.

Un purtător de cuvânt al Marinei Militare a declarat că „achiziționează capabilități pe baza semnalelor de cerere ale flotei”, referindu-se la mesajele pe care cartierul general le primește de la comandanții de pe mare.

Marina Militară are un buget de 172 de milioane de dolari în acest an pentru dronele maritime submarine de dimensiuni mici și medii, care va scădea la 101,8 milioane de dolari în 2025, a precizat purtătorul de cuvânt. Aceasta este o fracțiune infimă din bugetul de 63 de miliarde de dolari pentru achizițiile marinei propus de administrația președintelui Joe Biden pentru 2025.

Dronele maritime militare pot varia de la bărci de viteză înarmate cu rachete la submarine miniaturale de vânătoare de mine și veliere cu energie solară echipate cu camere de spionaj de înaltă definiție, senzori subacvatici și difuzoare folosite pentru a striga avertismente către navele inamice.

Dar atunci când Marina a desfășurat drone maritime în misiuni de recunoaștere în ultimii ani, nu a avut întotdeauna expertiza flotei pentru a le utiliza, au declarat cele două surse din cadrul Marinei, care au cerut să nu fie numite datorită caracterului sensibil al problemei.

Nu există suficienți marinari ai Marinei pregătiți să piloteze dronele sau să analizeze vastele cantități de date trimise înapoi de camerele și senzorii ambarcațiunii, au spus sursele.

Purtătorul de cuvânt a declarat că Marina se află în proces de îmbunătățire a colectării și analizei datelor de la senzori.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pahon, a declarat că Departamentul Apărării s-a concentrat „cu laser pe accelerarea inovației în ultimii trei ani”, inclusiv pe utilizarea dronelor maritime. Recunoscând provocările bugetare, Pahon a declarat că Pentagonul folosește metode inovatoare pentru a traversa „valea morții”, un termen folosit pentru a descrie procesul chinuitor de aprobare prin care trec noile invenții pentru a fi achiziționate în cantități mari.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: drone maritime pentagon
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri