Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia sărbătorește înfrângerea de la Bahmut 

Rusia sărbătorește înfrângerea de la Bahmut 

de Şerban Mihăilă    |   

Rareori în istoria războiului s-a vorbit atât de mult, din mijlocul a mii de morți, despre un loc care contează atât de puțin din perspectiva importanței strategice pe câmpul de luptă. Bătălia de la Bahmut, devenită principala obsesie a Rusiei, a căpătat o valoare de simbol, pe fondul relatărilor neconvenționale debitate la foc continuu de liderul mercenarilor din gruparea „Wagner”, precum și a dezvăluirilor comandanților militari ucraineni, care susțin că armata lui Putin a mușcat din momeala întinsă de Kiev, în orașul făcut una cu pământul de către artileria rusă.

Televiziunea de stat din Rusia a intrat într-o frenezie de sărbătoare, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, atunci când a raportat capturarea de către Moscova a orașului Bahmut, din estul Ucrainei. 

A plouat cu laude despre isprăvi de vitejie și comparații cu Armata Roșie, care a eliberat Berlinul în 1945, precum și cu felicitări transmise de președintele Vladimir Putin, lideri politici, analiști și crainici TV, care au preamărit la unison „victoria”, folosind numele sovietic al orașului vechi de aproape un secol - Artyomovsk.

Evgheni Prigojin, controversatul lider al grupării rusești de mercenari „Wagner”, afirmase, încă de sâmbătă, că oamenii săi au capturat Bahmut, după „224 de zile de lupte”. Evident, el nu a pomenit nimic despre cei aproximativ 20.000 de ruși care, conform Casei Albe, și-au pierdut viața de la începutul anului în bătălia pentru acest oraș, lipsit de importanță strategică pentru soarta războiului, dar devenit, în ultimele luni, principala obsesie a Kremlinului.  

De cealaltă parte, Ucraina a negat anunțul lui Prigojin și a insistat că Bahmut nu numai că nu a căzut, dar este flancat acum de forțele Kievului, care au recâștigat teren în ultimele zile în jurul orașului, în urma unor contraatacuri.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat, luni, că forțele ucrainene controlează în continuare unele clădiri din sud-vestul Bahmutului, iar cele două părți încă se luptă pentru controlul „înălțimilor dominante de pe flancuri”, la nord și la sud de suburbiile orașului.

Luni întregi, comandanții ucraineni păreau să se întrebe de ce Moscova consumă atâta muniție, sacrifică atâtea vieți rusești și blochează un număr impresionant de trupe, în încercarea de a captura un oraș lipsit de valoare strategică.

Ulterior, aceiași comandanți au dezvăluit că planul lor de a păstra orașul cât mai mult timp posibil a dat rezultate, iar rușii au căzut într-o capcană. Scopul, spun ei, a fost să blocheze și să epuizeze aici un mare număr de trupe rusești, în timp ce Ucraina se pregătește pentru propria ofensivă, în cu totul altă parte. Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării a declarat că rușii au trimis unități suplimentare la periferia orașului, după ce forțele Kievului au recâștigat o serie de teritorii.

Moscova și Wagner vin cu propria realitate

Rușii contabilizează însă victoria într-un mod diferit. Conducerea grupării „Wagner” și Kremlinul, care, cel mai probabil, plătește facturile mercenarilor lui Prigojin, nu par să se fi sinchisit prea mult de pierderile suferite.

În decembrie, un membru al Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei, care lupta la sud de oraș, relata de pe linia frontului pentru presa internațională: „Este incredibil! Acei băieți din «Wagner» vin în valuri, de câte 40 de oameni odată. Noi omorâm 35. Cinci intră într-un șanț sau într-o casă. Apoi, ei trimit alți 40 și noi împușcăm alți 35. Îi secerăm ca pe iarbă!”.

La vremea respectivă, s-a presupus că „muzicienii” - așa cum le place grupurilor pro-ruse să îi numească pe mercenari - proveneau în mare parte din închisorile Rusiei. Prigojin obișnuiește să-i numească însă „recidiviști”. Acestor recruți condamnați, dintre care mulți se confruntau cu sentințe lungi, li s-a oferit libertatea, dacă supraviețuiesc șase luni pe linia frontului.

Evident, foarte mulți dintre ei nu au reușit, fiind aruncați direct în ceea ce ambele tabele numesc „mașina de tocat carne” din Bahmut.

„Vin spre noi tot timpul. Nu știm de ce țin atât de mult la Bahmut, dar știm unde sunt și știm unde să-i ucidem!”, mărturisea un comandant ucrainean de brigadă, la sfârșitul anului trecut.

Între timp, Prigojin și-a dezvoltat gustul pentru atacurile publice la adresa conducerii militare de la Moscova, miniștrilor și generalilor, birocraților și oamenilor de afaceri - adică a tuturor, în afară de președintele Vladimir Putin însuși. În videoclipuri deseori bizare, el i-a acuzat pe aceștia că i-au lăsat oamenii fără muniție. Mai mult, Prigojin a declarat că trupele regulate rusești au în componență „lași incompetenți”.

Concomitent, Prigojin a fost etichetat deja de către SUA drept șeful unei entități criminale transnaționale. De asemenea, parlamentarii francezi au aprobat o moțiune prin care cer guvernului de la Paris și Uniunii Europene să desemneze „Wagner” drept organizație teroristă. 

Obsesia Rusiei față de Bahmut, combinată cu reacțiile extravagante ale unui lider de mercenari, care a susținut public, între altele, că oamenii săi vor fi uciși dacă refuză să lupte, a conferit orașului un statut de simbol în războiul pe scară largă, purtat de Ucraina pentru a scăpa de invadatorii ruși. 

Așadar, o victorie a mercenarilor din „Wagner” la Bahmut este privită, deocamdată, drept mană cerească pentru Kremlin.

Pe de altă parte, soldații lui Prigojin susțin că vor să plece până mâine. Ei sunt flancați însă, la nord și la sud, de trupele ucrainene. Dacă mercenarii sunt singurii oameni rămași între dărâmăturile orașului, atunci ei se află în mijlocul unui imens poligon.

Departe de a repurta o victorie, insurgenții lui Prigojin riscă să fie tocați mărunt, dacă ucrainenii reușesc să-i prindă ca într-un clește.

Foarte probabil, acest lucru nu l-ar îngrijora însă prea tare pe Putin, care a apucat să-și trâmbițeze acasă victoria asupra orașului.



 

Subiecte în articol: razboi Rusia infrangere bahmut
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri