Jurnalul.ro Ştiri Observator RCA: Decontarea directă trage pe dreapta asigurătorii neserioşi

RCA: Decontarea directă trage pe dreapta asigurătorii neserioşi

de Adrian Stoica    |   

Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, proiectul urmând să fie trimis spre promulgare preşedintelui României. Legea va înlocui tariful maxim pentru RCA cu un preț de referință ce va fi calculat de către o societate cu expertiză în domeniu, contractată de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Tariful de referinţă va fi calculat semestrial, pe baza unei formule care va ţine cont de datele statistice de la nivelul pieţei de asigurări RCA. Cheltuielile administrative ale firmelor de asigurare vor fi limitate la 25%, în scădere semnificativă față de anul trecut. Pe de altă parte însă, asigurătorii au obţinut introducerea în lege a unei limitări pentru daunele plătite pentru vătămări corporale.

 Istoricul şoferului devine important

În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementări ale ASF. Criteriile de aplicare pentru sistemul bonus-malus sunt cele prevăzute în reglementările ASF, iar  pentru stabilirea lui se va putea ţine cont de istoricul şoferului din ultimii cinci ani.

Asiguratorul are obligaţia să informeze asiguraţii cu privire la modul de calcul al primei de asigurare.

Odată cu aplicarea noii legi, va intra în vigoare şi sistemul decontării directe între asigurătorii RCA, ceea ce înseamnă că victima unui accident îşi va putea repara maşina în baza propriei poliţe, urmând ca firma de asigurări să-şi recupereze banii de la asigurătorul celui care a produs accidentul. Decontarea directă este aplicabilă la îndeplinirea condiţiilor referitoare la faptul că accidentele auto se produc pe teritoriul României, vehiculele implicate sunt înmatriculate în România, prejudiciile sunt exclusiv asupra vehiculelor şi ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabilă.

Contractul RCA va putea fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, caz în care acesta va trebui dus într-un spaţiu privat, în afara domeniului public.

Şoferii îşi vor putea alege singuri service-ul unde să-şi repare maşinile, iar utilizarea de piese contrafăcute la reparaţii va deveni infracţiune

Subiecte în articol: rca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri