Jurnalul.ro Special 1,2 miliarde euro pentru Delta Dunării, șterse cu bidineaua

1,2 miliarde euro pentru Delta Dunării, șterse cu bidineaua

de Adrian Stoica    |   

Comisia Europeană a decis să sisteze rambursarea plăților din cadrul mecanismului Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) și a cerut realizarea unui audit în legătură cu modul în care au fost cheltuiți banii. Valoarea programului este de circa 1,2 miliarde de euro  și el are ca scop dezvoltarea calității vieții comunităților din Delta Dunării și dezvoltarea activităților economice din această zonă. Decizia Comisiei Europene a apărut în urma publicării mai multor investiții jurnalistice în presa din străinătate și din Tulcea care arătau modul defectuos în care au fost folosiți o parte din banii europeni. Săptămâna aceasta a fost înregistrată la Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul Mediului o nouă sesizare în legătură cu derularea ITI Delta Dunării, de această dată fiind reclamată introducerea ilegală în schema de finanțare a proiectului pentru reabilitarea termică a sediului Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea.

 

Misiunea de audit pentru verificarea modului în care au fost cheltuiți banii din mecanismul ITI Delta Dunării – Axa 2 din cadrul Programului Operațional Regional (POR) a fost declanșată în urmă cu circa două săptămâni, iar până la finalizarea ei plățile rămân sistate, au declarat pentru Jurnalul surse apropiate derulării acestui program. „Sunt sistate plățile până când misiunea de audit pe această axă (Axa 2-n. red) cerută de Bruxelles va avea un punct de vedere în legătură cu cele sesizate. Reclamațiile au vizat trei aspecte. Faptul că fondurile nu au ajuns strict în Delta Dunării, că au putut depune proiecte firme din toată țara, singura condiție fiind să aibă un punct de lucru în Delta Dunării, iar al treilea aspect sesiza incompatibilitățile unor persoane din zonă implicate în ITI Delta Dunării”, ne-au declarat sursele citate. Una dintre persoanele vizate de incompatibilitate este chiar Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, care a beneficiat de acest proiect.

 

APM Tulcea nu are competențe în Deltă

 

Concret, în sesizarea căreia Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Mediului trebuie să-i dea curs și să facă verificările de rigoare, se vorbește despre deturnare de fonduri, vizat fiind proiectul „ «Reabilitare termică a sediului Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea», instituție ce nu are vreo legătură cu cetățenii din Delta Dunării”, se arată în sesizare. Ea mai atrage atenția că pentru reabilitarea acestei clădiri s-a semnat deja plata a 300.000 de lei, pentru consultanța proiectului. Pe lângă faptul că sediul APM Tulcea nu se află în Delta Dunării, ea nu are nici măcar competență în această zonă, aceasta revenind Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

 

„Domnule ministru, indiferent de Ancheta în derulare la Ministerul Fondurilor Europene aveți obligația de urgență să stopați această deturnare de fonduri și posibila intenție de fraudare, să sistați imediat plata sumei de 300.000 lei din bugetul statului pentru… CONSULTANȚA la reabilitarea termică a sediului APM Tulcea, din considerentele menționate. Astfel, aveți obligația să anulați acest proiect oneros din ITI-DD și fondurile de 1,2 mil. euro să fie transferate pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din Delta Dunarii”.

 

din sesizarea transmisă lui Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

 

Reabilitare termică sediu APM Tulcea cu 1.370 euro/mp

 

„«Reabilitarea termică a sediului Agenției pentru protecția Mediului Tulcea» înseamnă în fapt deturnarea fondurilor ITI-DD în sumă totală de 5.940.000 lei, din care fonduri de la bugetul de stat de 1.900.000 lei, cheltuieli eligibile și neeligibile”, se mai arată în sesizare, ea reclamând și costul exagerat al lucrării pe metrul pătrat, în condițiile în care starea clădirii este foarte bună. „Raportat la suprafața utilă a clădirii APM Tulcea de 850 mp (...) reabilitarea termică înseamnă 1.370 euro/mp, în condițiile în care construirea unui sediu administrativ nou, cu toate utilitățile, nu depășește 750 euro/mp”, se mai arată în sesizare.

 

Țintele aceste noi sesizări în scandalul deturnării fondurilor din mecanismul ITI DD sunt preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, George Gârbacea, și Marisanda Piriianu, director în cadrul Ministerului Mediului, pentru că ei sunt cei care au aprobat nelegal alocarea sumei de 300.000 de lei pentru consultanță, dar și directoarea APM Tulcea, Mirela Raicu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri