Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Recalcularea pensiilor. Românii care nu vor primi bani în plus de la 1 septembrie 2024

Recalcularea pensiilor. Românii care nu vor primi bani în plus de la 1 septembrie 2024

de Redacția Jurnalul    |   

Distribuirea deciziilor d e recalculare a pensiilor nu a început încă dar au apărut primele nemulțumiri. Șeful Casei Naționale de Pensii a anunțat că va crește numărul de angajați care se ocupă de relațiile cu publicul deoarece se așteaptă să apară mulți pensionari care vor face contestații.

Pensionarii vor avea la dispoziție 45 de zile, în cazul în care consideră că s-au produs erori la recalculare, să conteste în justiție noile decizii. Autoritățile le recomandă însă să meargă întâi la casele județene de pensii pentru a cere lămuriri.

În acest context, autoritățile au anunțat că vor suplimenta personalul care se va ocupa, în perioada următoare, de relațiile cu publicul.

Citiți și Calcule finale pentru majorarea pensiilor. Circa 4 milioane de seniori vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie 2024

Totodată, există un avertisment de la Blocul Național Sindical (BNS), potrivit căruia mii de pensionari au dat deja în judecată statul, iar aplicația prin care a fost făcută recalcularea nu ar ține cont de deciziile definitive primite din partea instanței.

Pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus

Peste 3 milioane de pensionari vor primi bani în plus începând cu luna septembrie 2024.

Pe de altă parte, circa 800.000 de pensii nu vor fi majorate. Dintre acestea, peste 719.000 au ieșit cu o valoare mai mică în urma recalculării decât suma deja aflată în plată.

Autoritățile promit însă că acestea nu vor scădea, iar pensionarii vor rămâne cu suma cea mai avantajoasă.

Citiți și Cu cât cresc veniturile pensionarilor. Ministrul Muncii: ”82,56% au fost majorate ca urmare a recalculării”

Dar aceștia nu vor primi bani în plus nici la 1 ianuarie, așa cum prevede legea, până când nu vor ajunge la suma reieșită în urma recalculării.

Câți bani vor primi în plus pensionarii

Aproape 2 milioane de pensionari vor primi majorări cuprinse între 1 leu și 500 de lei, aproximativ 1 milion de pensionari vor primi creșteri între 500 și 1000 de lei, 700.000 de seniori vor primi între 1001 și 2000 de lei, aproximativ 80.000 de pensionari vor beneficia de o majorare cuprinsă între 2001 și 3000 de lei, și doar puțin peste 7600 de pensionari vor primi peste 3000 de lei în plus la pensie.

Începând de mâine va începe și livrarea deciziilor de recalculare a pensiei în întreaga țară. Poșta Română se va ocupa de acest lucru în următoarele două săptămâni, astfel încât, de la 2 septembrie, românii să înceapă să-și primească pensiile recalculate, potrivit Antena3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri