x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Calcule finale pentru majorarea pensiilor. Circa 4 milioane de seniori vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie 2024

Calcule finale pentru majorarea pensiilor. Circa 4 milioane de seniori vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie 2024

de Redacția Jurnalul    |    15 Aug 2024   •   16:00

Circa 4 milioane de pensionari vor primi mai mulţi bani de la 1 septembrie. Media este de 622 de lei, respectiv 27%. Însă 800.000 de pensionari vor rămâne cu aceleaşi venituri. 

Cele mai multe pensii au fost mărite cu sume cuprinse între 1 leu şi 500 de lei. Majorări între 1.000 şi 3.000 lei vor ajunge la peste 800.000 de vârstnici. De exemplu, un bărbat din Capitală cu o pensie puţin peste 3.600 de lei, va primi de luna viitoare aproape 2.000 de lei în plus, după o contribuţie de 47 de ani. 

Circa 800.000 de pensionari rămân cu veniturile actuale

"Din datele centralizate 3,8 milioane de pensii cresc dupa recalculare, adica peste 82% din totalul pensiilor idn Romania. Iar creșterea medie este de aproape 27%", spune Marcel Ciolacu, premierul României.

Astfel că 17% dintre pensionari, adică mai mult de 800.000, rămân cu veniturile actuale. Deciziile de recalculare vor ajunge de vineri la toţi seniorii.

"In cazul in care titularul nu este acasa, atunci o ruda a acestuia care locuieste cu acesta poate sa ridice decizia", spune Valentin Ştefan, director Poşta Română.

"Iar noi la CNPP vom incepe probabil la sfarsitul acestei saptamani si tiparirea taloanelor de pensie cu noile valori ale pensiei, conform noii legi", spune Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţioanlă de Pensii Publice.

Citiți și Ministrul Muncii: Peste 3,8 milioane de pensionari vor primi pensii majorate din septembrie

Când vor ajunge pensiile la destinatari

Pensiile mărite vor fi distribuite de pe 2 septembrie de către poştaşi. Banii vor intra pe card, pe 12 septembrie. Guvernul alocă 2,4 miliarde de lei în plus pe lună pentru aceste majorări. 

"Acesti bani sunt curprinsi in buget, ii avem , deci plata drepturilor privind pensiile va avea loc", spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Bugetul pentru pensii a crescut cu aproape 50% în ultimii 4 ani. Cu trei luni înainte de alegeri, PNL şi PSD încearcă să îşi revendice reuşita majorării.

Citiți și Cu cât cresc veniturile pensionarilor. Ministrul Muncii: ”82,56% au fost majorate ca urmare a recalculării”

Guvernul pregăteşte şi noua lege a salarizării pentru 1,2 milioane de bugetari.  Reforma ar putea fi implementată anul viitor, potrivit observatornews.ro.

×