Reducerea numărul de ore la gimnaziu şi la liceu până în toamna lui 2019, fără schimbarea în prealabil a programei şcolare foarte încărcată şi existenţa unui plan de impact, ar putea avea efecte devastatoare asupra rezultatelor pe care elevii le vor avea, începând de anul viitor, la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională, avertizează Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP).
Modificarea legislativă privind reducerea orelor de curs este una necesară pentru elevi, dar nu suficientă. Practic, în forma actuală, Ministerul Educaţiei obligă elevii să asimileze aceeaşi materie într-un timp mult mai scurt. „Legea prin care s-a solicitat modificarea numărului de ore nu specifică anul de implementare, ceea ce înseamnă că undeva în toamna anului 2018 -2019 să intre în vigoare. Nu poţi să reduci din pix fără să ai un studiu de impact, fără să corelezi această schimbare cu programa şcolară, care oricum este stufoasă şi toată lumea este de acord cu acest lucru, inclusiv Ministerul Educaţiei. Dacă se vor reduce orele fără aceste modificări, efectele se vor simţi imediat. Atunci, profesorilor le va rămâne timp doar pentru predare, iar copiii vor fi privaţi de instruire şi învăţare cu ajutorul unui cadru didactic specializat. Tocmai din această cauză, evaluarea la clasă se va face pe repede înainte, iar notele de la Evaluare şi de la Bac vor scădea foarte mult ”, a declarat Iulian Cristache, preşedintele FNAP.
Elevi mai puţini în clase
Iulian Cristache susţine că notele la exemenele naţionale vor creşte, dacă şcolile ar respecta legea care se referă la numărul de elevi maxim admis într-o clasă, până când programa va fi una corespunzătoare numărului de ore. „Noi, împreună cu sindicatele profesorilor ar trebui să presăm ministerul Educaţiei astfel încât să respectăm articolul 63, care face referire la numărul maxim de elevi din clasă, care nu se respectă începând cu clasa pregătitoare şi cu ciclul gimnazial şi nici un respectă cadrul legal. Profesorii nu ar mai avea probleme dacă numărul acestor elevi se va respecta, munca lor se va uşura având în vedere că una este să lucrezi la o clasă cu 34 sau 35 de elevi şi alta este să lucrezi cu 25, aşa cum prevede legea la nivel de pregătire ”, a mai spus Cristache.
„Măsura aceasta bulversează tot, inclusiv profesorii. Până la urmă învăţământul este centrat pe elevi, nu pe părinţi şi pe profesori. Noi susţinem această reducere de ore, dar înainte trebuie să venim cu un sistem de integrare a acestuia în unităţile de învăţământ şi programul < Şcoală după şcoală>”, Iulian Cristache, preşedintele FNAP