Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Refacerea irigaţiilor începe cu o amânare

Refacerea irigaţiilor începe cu o amânare

de Adrian Stoica    |   

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe proiectul de ţară al Guvernului Cioloş, că însăilarea de deziderate a şi început să fie destrămată din interior. Deşi la prezentarea proiectului premierul susţinea că, în mare parte, banii necesari susţinerii acestuia erau deja găsiţi, Ministerul Finanţelor ţine să-l contrazică pe şeful Guvernului. Primul care îşi vede planurile aruncate în aer este Ministerul Agriculturii, pentru care refacerea sistemului de irigaţii va rămâne doar un vis frumos.

Din lipsă de resurse financiare, Guvernul nu va mai aloca, de anul viitor, fonduri pentru refacerea infrastructurii principale de irigații, deși este obligat prin lege să facă acest lucru, potrivit Legii 269/2015 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare. O lege extrem de importantă, care prevedea alocarea unui miliard de euro pentru a pune la loc o mică parte din ce s-a furat la începutul anilor 90. Mai mult, în proiectul de ţară, la capitolul agricultură se prevede refacerea infrastructurii principale de irigații pe 820.000 de hectare până în anul 2020. În acest an, Executivul a alocat pentru această acţiune doar 145 de milioane de euro, dar nici aceştia nu au fost folosiţi, astfel că agricultura va rămâne la fel de meteodependentă ca în anii anteriori. Guvernul îşi poate asuma răspunerea pentru proiectul de ţară, care include şi strategia pentru irigaţii, dar în lipsa resurselor financiare interne proiectul este blocat pentru că reabilitarea infrastructurii principale este exclusă de la finanţarea cu fonduri europene nerambursabile.

În anii viitori nu vom avea niciun fel de ban, pentru că, la momentul adoptării Legii 269, Ministerul Finanţelor nu şi-a dat avizul pentru a avea acel miliard. Miliardul este pe hârtie, cu excepţia sumei prevăzute pentru acest an - Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii

Potrivit unui studiu întocmit de Administrația Națională de Meteorologie, în intervalul 2021-2050, se vor extinde și accentua fenomenele de secetă pedologică extremă și puternică în zonele de sud, sud-est, est și vest. Suprafețele din partea de sud și est ale României prezintă la acest moment risc ridicat la secetă și tind să fie afectate de aridizare și deșertificare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri