Jurnalul.ro Special Noi reguli pentru cabinetele medicale: nu vor mai relua procesul de autorizare, dacă își schimbă denumirea sau sediul social

Noi reguli pentru cabinetele medicale: nu vor mai relua procesul de autorizare, dacă își schimbă denumirea sau sediul social

de Monica Cosac    |   

Mai mulți parlamentari vor să simplifice procesul de autorizare a cabinetelor medicale, prin „eliminarea unor pași birocratici inutili”. Concret, cabinetele medicale își vor păstra autorizațiile deja obținute și, implicit, își vor putea continua activitatea, chiar dacă își schimbă sediul ori denumirea, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere la Parlament. În prezent, acestea sunt obligate să reia procedura de autorizare și să întrerupă asigurarea asistenței medicale de care au nevoie bolnavii, de foarte multe ori pentru perioade imprevizibile, DSP-urile neavând suficient personal pentru a da avizele respective în termen legal, argumentează inițiatorii. 

Propunerea legislativă pusă zilele trecute pe masa senatorilor vizează modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale și este inițiată de senatoarele PNL Nicoleta Pauliuc, Claudia Mihaela Banu, Stela Firu și Patricia Simina Arina Moș și susținută de alți cinci colegi de partid.

Concret, inițiativa prevede simplificarea procedurilor administrative pentru cabinetele medicale, în situații care nu țin de activitatea medicală propriu-zisă. „Proiectul de lege introduce proceduri care permit menținerea valabilității avizelor și autorizațiilor existente, eliminând astfel necesitatea întreruperii activităților cabinetelor medicale în cazurile în care modificările sunt doar de ordin administrativ”, explică inițiatoarele proiectului.

Termenele pentru avizarea cabinetelor, „cu mult depășite” 

În prezent, spun acestea, societățile care dețin cabinete medicale se confruntă cu proceduri administrative complexe și îndelungate atunci când este necesar să efectueze modificări precum schimbarea sediului social, a denumirii, fuziunii sau transferuri de fond de comerț: „Aceste proceduri implică adesea reautorizări complete, chiar și în situațiile în care conținutul și substanța activității medicale rămân neschimbate. Acest proces birocratic excesiv conduce la întârzieri semnificative, costuri suplimentare și o eficiență redusă a sistemului medical privat”.

Mai mult, din cauza faptului că „personalul angajat în structurile de specialitate este insuficient în raport cu cerințele birocratice”, la momentul actual, termenul de soluționare a solicitărilor de avizare a cabinetelor medicale este cu mult depășit, indiferent dacă este vorba de avizare inițială, avizarea modificărilor de structură funcțională sau de avizare strict a modificărilor societăților deținătoare, care nu au impact asupra activității medicale, mai spun inițiatoarele. 

Prin urmare, conform cadrului normativ actual, cabinetele respective „sunt obligate să întrerupă asigurarea asistenței medicale de care au nevoie bolnavii, de cele mai multe ori pentru o perioadă de timp imprevizibilă, având totodată prejudicii asupra bunei desfășurări a activităților și a accesului bolnavilor la servicii medicale necesare și urgente”.

Declaraţie pe propria răspundere că nu schimbă activitatea medicală

Astfel, proiectul de lege aduce modificări care permit menținerea valabilității avizelor și autorizațiilor existente, eliminând astfel necesitatea întreruperii activităților cabinetelor medicale în cazurile în care modificările sunt doar de ordin administrativ.

„Reorganizarea, schimbarea sediului și a denumirilor pentru cabinetele medicale se avizează de direcţiile de sănătate publică judeţene sau de Direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii. 

Până la obţinerea avizului (...), solicitat ca urmare a reorganizării persoanei juridice deţinătoare în cadrul căreia este organizat cabinetul medical, avizele și autorizaţiile deţinute de către acesta își păstrează valabilitatea, dacă structura organizatorică a cabinetului medical nu se modifică urmare a reorganizării persoanei juridice deţinătoare, conform declaraţiei pe propria răspundere depusă de către reprezentantul legal al acesteia”, stipulează proiectul legislativ.

Inițiatoarele propunerii legislative consideră că implementarea acestor modificări va avea mai multe efecte pozitive:

  • „Reducerea birocrației. Cabinetele medicale nu vor mai trebui să treacă prin procese de reautorizare completă pentru schimbări minore, reducând astfel timpul de așteptare și costurile asociate.

  • Îmbunătățirea accesului la servicii medicale. Menținerea valabilității autorizațiilor în timpul proceselor de reorganizare va permite cabinetelor să continue activitatea, fără a afecta pacienții.

  • Eficientizarea sistemului medical privat. Simplificarea procedurilor va atrage investiții suplimentare și va crește competitivitatea sectorului medical privat din România”.

Totodată, eliminarea unor pași birocratici inutili și introducerea unor proceduri mai flexibile vor sprijini dezvoltarea unui mediu de afaceri mai adaptabil și mai dinamic, se arată în expunerea de motive care însoțește documentul.

Unul dintre efectele majore ale acestui proiect de lege va fi îmbunătățirea accesului la servicii medicale pentru pacienți, spun inițiatoarele. „Întreruperile cauzate de birocrația excesivă vor fi eliminate, asigurând continuitatea activității cabinetelor medicale. Aceasta va duce la reducerea timpului de așteptare pentru pacienți și la evitarea situațiilor în care pacienții sunt nevoiți să caute alternative pentru serviciile medicale necesare, uneori de urgență”, conform expunerii de motive.




 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri