x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Medicii de familie cer digitalizare, Ministerul Sănătății și CNAS complică hârțogăria

Medicii de familie cer digitalizare, Ministerul Sănătății și CNAS complică hârțogăria

de Monica Cosac    |    04 Sep 2024   •   06:40
Medicii de familie cer digitalizare, Ministerul Sănătății și CNAS complică hârțogăria

În timp ce medicii de familie așteaptă de mai bine de un deceniu digitalizarea promisă în repetate rânduri de autorități, două noi acte normative privind modalitatea de achiziție a biletelor de trimitere, publicate vineri în Monitorul Oficial și intrate în vigoare peste weekend, complică și mai tare birocrația și hârțogăria stufoasă din cabinetele doctorilor. Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) critică atât obiceiul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a complica lucrurile simple, cât și pe acela de a da legi peste noapte, și cer renunțarea la formularele tipizate și înlocuirea lor cu bilete de trimitere și concedii medicale în format electronic. 

Medicii de familie din toată țara sunt „în ceață”, după ce două ordine comune emise de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au fost publicate în Monitorul Oficial vineri, 30 august, și au intrat deja în vigoare în weekend, dar niciuna dintre instituțiile publice responsabile nu s-au deranjat să-i informeze pe doctori că, din această săptămână, nu mai pot cumpăra biletele de trimitere atât de necesare pacienților, așa cum știau cu două zile în urmă. 

Modificările aduse de Ordinele 4.408/1.297 și 4.409/1.298 la modul de achiziție a biletelor de trimitere direct de la Imprimeria Națională, și nu de la casele de asigurări cu care medicii au contracte, cum era până acum, au intrat în vigoare din 1 septembrie, precizează organizația patronală a medicilor de familie: „Cu toate acestea, încă nu există niciun fel de informație în acest sens nici pe site-ul Imprimeriei Naționale și nici pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.

Tipizate plimbate de la Ana la Caiafa, cu avize de însoțire

Dacă până acum reprezentanții cabinetelor medicale mergeau direct la sediul CJAS și achiziționau biletele de trimitere plătind contravaloarea acestora la casieria aceleiași instituții, de la 1 septembrie modul de achiziție este total schimbat, în sensul că autoritățile au mai introdus câteva etape intermediare care complică și încarcă și mai mult activitatea doctorilor, și așa sătui să se tot plimbe aproape lunar la casele județene de asigurări de sănătate, aflate de cele mai multe ori la zeci de kilometri, pentru a cumpăra hârtiile tipizate. 

Practic, de acum, reprezentanții cabinetelor sunt nevoiți mai întâi să plaseze o comandă direct la Imprimeria Națională, iar aceasta trimite biletele comandate și avizul de însoțire a mărfii la sediul CJAS de unde medicul le va ridica, dar va plăti contravaloarea acestora direct în contul Imprimeriei Naționale.

„Gestionarea, distribuirea și achiziționarea carnetelor cu bilete de trimitere se vor face după cum urmează:

3.1. Furnizorii de servicii medicale (..) își vor achiziționa, în funcție de necesități, pentru o perioadă de cel mult 3 luni, carnetele de bilete de trimitere de la Compania Națională «Imprimeria Națională» (CNIN).

3.2. Achiziția carnetelor de bilete de trimitere de către furnizori, respectiv distribuirea acestora se realizează după cum urmează:

a) CNIN livrează carnetele de bilete de trimitere către casele de asigurări de sănătate în vederea distribuirii/livrării acestora către furnizori;

b) casele de asigurări de sănătate vor elibera către furnizori carnetele de bilete de trimitere înseriate și numerotate, în baza avizului de însoțire a mărfii care va conține cantitatea carnetelor de bilete de trimitere, precum și seriile și numerele carnetelor eliberate;

c) casele de asigurări de sănătate comunică, zilnic, CNIN baza de date cu carnetele de bilete de trimitere livrate către furnizori împreună cu avizele de însoțire a mărfii aferente;

d) CNIN emite către furnizorii de servicii medicale factura conform prevederilor legale, în baza avizului de însoțire a mărfii;

e) furnizorii de servicii medicale achită, în contul CNIN, contravaloarea formularelor, în termenul specificat în factură”, explică organizația reprezentativă a medicilor de familie. 

Rețetele compensate, în format electronic de 12 ani

De asemenea, FNPMF critică felul în care instituțiile care păstoresc sistemul sanitar și pe cel al asigurărilor de sănătate din România aleg să complice mereu hârtiile, deși medicilor li se promite digitalizarea tuturor tipizatelor pentru concedii medicale și bilete de trimitere, încă din anul 2011.

„Nu considerăm oportună complicarea unor lucruri simple, nu înțelegem de ce nu putem comanda biletele de trimitere și acestea să fie livrate direct la cabinet. Nu apreciem obiceiul de a publica acte normative în Monitorul Oficial pe ultima sută de metri, fără timp de acomodare / înțelegere / tranziție”, transmite Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie Ministerului Sănătății și CNAS.  

Totodată, medicii cer din nou autorităților din Sănătate să facă posibilă eliberarea biletelor de trimitere în format electronic, la fel cum sunt rețetele compensate.   

„Solicităm (…) renunțarea la biletele de trimitere și concedii medicale pe formulare tipizate și înlocuirea lor cu bilete de trimitere și concedii medicale în format electronic care să fie tipărite direct pe hârtie A4 sau A5. Dacă în cazul rețetelor compensate acest lucru s-a putut realiza în 2012, nu vedem de ce nu s-ar putea realiza cât mai repede și pentru biletele de trimitere și concediile medicale”, a cerut FNPMF, într-o adresă trimisă MS, CNAS și CNIN.

Până la biletele de trimitere electronice, reprezentanții medicilor de familie cer autorităților să le comunice urgent tuturor furnizorilor de servicii medicale care sunt modalității de comandă / achiziție a formularelor tipizate, conform noilor ordine, atât pe e-mail cât și prin anunțuri puse pe site-urile amintite mai sus.

 

 

×