Jurnalul.ro Ştiri Externe Relațiile ruso-turce, neafectate

Relațiile ruso-turce, neafectate

Asasinarea ambasadorului rus în Turcia nu va afecta relațiile dintre Moscova și Ankara, două țări care s-au apropiat în mod spectaculos, în ultimele luni, după aproape un an de criză diplomatică gravă, provocată de războiului din Siria, a estimat, ieri, la unison, presa rusă, care exprimă în general poziția Kremlinului.

„Este posibil ca obiectivul teroriștilor să fi fost acela de a se răzbuna pe Rusia pentru acțiunile sale în Siria și, concomitent, să facă să eșueze apropierea ruso-turcă", a scris, ieri, cotidianul economic „Kommersant”, după asasinarea ambasadorului rus, Andrei Karlov, de către un polițist turc, luni seară, în timp ce rostea un discurs la o expoziție de fotografie din Ankara. „Dar, ținând cont de primele declarații ale oficialilor din cele două țări, acest obiectiv nu a fost atins", a adăugat publicația rusă, precizând că șeful diplomației turce nu și-a anulat vizita la Moscova, unde urma să examineze, ieri, situația din Siria, alături de omologii săi rus și iranian. Publicația „RB”, tot cu profil economic, consideră, de asemenea, că „este puțin probabil ca acest asasinat să ducă la o nouă deteriorare a relațiilor" dintre Moscova și Ankara. „Rusia și Turcia au declarat deja că această tragedie nu face decât să le unească", a scris, între timp, și portalul „Gazeta.ru.” Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, au calificat, la rândul lor, asasinatul drept „o provocare" pentru deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Ankara, șeful de la Kremlin subliniind că „nu poate fi decât un singur răspuns la aceasta: intensificarea luptei împotriva terorismului". În pofida tonului împăciuitor dintre cele două părți, prezența polițistului-asasin în imediata apropiere a ambasadorului rus rămâne un mister. Inițial, oficialitățile de la Ankara au declarat că acesta ar face parte din mișcarea condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA, și se afla la expoziție în afara serviciului. Potrivit postului turc de televiziune NTV, polițistul turc, în vârstă de 22 de ani, făcuse parte din dispozitivul care a asigurat securitatea ambasadei Rusiei, săptămâna trecută, când au avut loc mai multe manifestanții contra bombardamentelor Rusiei la Alep. Înainte de a fi ucis, el a declarat că a acționat pentru a-i răzbuna pe locuitorii din Alep.

Atentatul a fost comis într-un moment în care relațiile bilaterale înregistrau o relansare, după o gravă criză diplomatică, în urma doborârii, în 2015, a unui bombardier rus de către aviația turcă, la frontiera dintre Turcia și Siria.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri