Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Remedii pentru boala Parkinson: fasolea și gândirea pozitivă

Remedii pentru boala Parkinson: fasolea și gândirea pozitivă

de Diana Scarlat    |   

În urma studiilor de zeci de ani și a monitorizării sutelor de pacienți care au dorit să contribuie la identificarea remediilor împotriva bolii Parkinson, specialiștii din echipe multidisciplinare au ajuns la o concluzie ce poate părea stranie: mai mult decât medicamentele, în încetinirea evoluției bolii și chiar în stoparea ei este mai importantă gândirea pozitivă și... fasolea.

Parkinson nu este o boală a sistemului nervos, așa cum s-a crezut foarte mult timp, ci este un cumul de boli, o dereglare a întregului organism, ce se poate declanșa de la oricare dintre organe, nu doar de la creier. Cercetătorii au descoperit că factorii de risc în declanșarea bolii Parkinson sunt somnul, alimentația, mișcarea și, în general, stilul de viață. Cei care dorm puțin și prost, care mănâncă nesănătos, nu fac mișcare și au un stil de viață marcat de stres au tot atâtea motive de îngrijorare în privința declanșării acestei boli. Pornind de la factorii declanșatori, s-a constatat că cele mai bune rezultate în tratarea bolii le-au dat tratamentele în care pacienții au adoptat un stil de viață sănătos, cu multă mișcare, mai ales în aer liber, au reușit să aibă un somn bun și au avut o alimentație controlată, bazată pe câteva alimente recomandate în caz de Parkinson.

Recomandări de nutriție de la neurologi

Nutriţia joacă un rol important în sănătatea bolnavilor de Parkinson. Specialiştii propun o paletă specifică de principii pentru dieta alimentară: să se mănânce mai mult cereale integrale, legume şi fructe, iar la cină, un pahar de lapte sau iaurt. De asemenea, se recomandă foarte multă fasole, care are un conţinut bogat de levodopa naturală și contribuie la prelungirea eficacităţii medicamentelor de levodopa. Cantitatea de carne recomandată este de până la 50 de grame pe zi, nutriţioniştii susţinând că este mai bine să se mănânce, în timpul mesei de seară, carne slabă, peşte şi legume, evitând alimentele cu multă grăsime, pentru că aceasta va afecta absorbirea medicamentelor levodopa. Totodată, consumul zilnic de ceai verde şi cafea poate reduce simptomele Parkinson, contribuind la întârzierea progresării bolii. În cazul bolnavilor de Parkinson, grăsimile sunt considerate cele mai nocive și ar trebui excluse. Specialiştii arată că exerciţiile fizice favorizează tratamentul bolii, dar avertizează că trebuie evitate sporturile intense. După apariţia primelor semne de Parkinson, neurologii stabilesc doar anumite tipuri de mişcare şi de kinetoterapie. Se recomandă mai ales dansul şi artele marţiale.

Stilul de viaţă este foarte important. În primul rând cantitatea de somn pe care ne-o administrăm, câte ore dormim şi când dormim. Rolul somnului este acela de a reseta sistemele creierului şi ale întregului sistem nervos, de a regenera.

prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR)

 

 

 

 

Subiecte în articol: boala parkinson remedii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri