Jurnalul.ro Special Interviuri Remodelarea vălului palatin şi a omuşorului reduce sforăitul

Remodelarea vălului palatin şi a omuşorului reduce sforăitul

de Florin Condurateanu    |   

În aceste luni, când coronavirusul atacă plămânii, respiraţia este îngreunată, tusea ivită e seacă, trebuie să înţelegem că sunt şi alte obstacole în calea respiraţiei libere: deviaţia de sept, sforăitul, apneea. Interviu cu profesor doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor Dorin Sarafoleanu, sforăitul afectează şi el respiraţia normală în timpul somnului. Care este mecanismul acestui zgomot noaptea din gâtul sforăitorilor, când te trezeşti ca într-un depou de locomotive.

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: - Cauzele care conduc la declanşarea sforăitului sunt următoarele: nasul înfundat din pricina deviaţiei de sept, a rinitei cronice, a polipilor. Cauze mai sunt: amigdalele mărite, tonusul scăzut al ţesuturilor din vălul palatin, aceste ţesuturi flutură în aerul respirat ca un steag bătut de vânt. La unii, baza limbii e conformată prea mare, se măresc şi amigdalele situate la baza limbii; la bază, stau şi unele afecţiuni pulmonare. Cei prea graşi, băutorii de alcool, fumătorii deschid uşa sforăitului. Cei care au apnee, întreruperi ale respiraţiei în somn dorm rău, nu se oxigenează bine creierul, sunt obosiţi a doua zi şi nu dau randament la serviciu. În aceste fenomene, o influenţă defavorabilă au BPOC, astmul.

 

F. C.: - Înnebunite de sforăitul insuportabil al bărbatului, unele neveste introduc acţiune de divorţ. Cum se poate remedia necazul sforăitului?

Prof. dr. D. Sarafoleanu: - Sforăitul nu se vindecă, poate fi diminuat cu 50-70%. Cu laser, medicul ORL remodelează vălul palatin, omuşorul. Cu laserul „se tund” şi amigdalele prea mari şi baza limbii exagerat de dezvoltată la unii. Se recurge şi la radio-frecvenţă. În ţesuturile vălului palatin se introduc electrozi prin care vor circula unde de radio-frecvenţă. Ele produc un fel de cicatrici în cerul gurii, se sclerozează ţesuturile vecine şi se produce o întărire a vălului palatin prea flasc, nu mai flutură în aerul respiraţiei, diminuând sforăitul. Sforăitorii trebuie să slăbească 3 kilograme, să facă după masa de seară o plimbare la aer curat, fumătorii şi băutorii de alcool e cazul să renunţe la aceste obiceiuri aducătoare şi ele de sforăit.

 

F. C.: - Sperietura că operaţia de sept înseamnă spargerea oaselor nasului e alungată de intervenţiile delicate de azi cu anestezie eficientă...

Prof. dr. D. Sarafoleanu: - Nu toţi cu deviaţie de sept ajung la operaţie, se impune remodelarea septului când respiraţia este deranjată intens. Nasul este format în această zonă de oase şi cartilaje. Osul creşte mai lent şi cartilajele strânse în chinga oaselor se strâmbă, e ca geamul ceasului prins în cadranul metalic. Chirurgul trebuie să îndrepte septul care separă cele două fose nazale şi septul remodelat permite respiraţia nestingherită pe ambele nări. Respiraţia îngreunată pe nas duce la rinite, la mucoasa inflamată şi la respiraţia pe gură. Creşte secreţia nazală, se înghite, se inflamează şi mucoasa canalului Eustachio, care face legătura cu urechea şi se ivesc otite. Operaţia se face cu instrumente delicate, anestezia îl face pe cel operat să nu simtă nimic. S-au operat de deviaţie de sept la Clinica ORL a Spitalului Sf. Maria fotbalişti, după o zi au fost externaţi şi au revenit la antrenamente peste o săptămână.

 

Unor oameni li se înfundă mai tare urechile când decolează avionul, la străbaterea serpentinelor. E o disfuncţie, se produce o inflamaţie a mucoasei de pe Trompa lui Eustachio, care e strâmtă, şi astfel nu se mai egalizează presiunea între spatele nasului şi urechea medie.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri