Jurnalul.ro Ştiri Observator Remus Cernea, revoltat de votul Senatului pentru uciderea urșilor din România

Remus Cernea, revoltat de votul Senatului pentru uciderea urșilor din România

Fostul parlamentar Remus Cernea, cunoscut pentru iniţiativele legislative legate de drepturile şi protecţia animalelor, a organizat, miercuri, în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului, un protest faţă de proiectul adoptat recent de Senat, care permite vânarea urşilor în anumite perioade ale anului.

"Am fost şi eu revoltat, ca foarte mulţi cetăţeni, că Senatul a votat recent pentru a se permite uciderea urşilor din România, Senatul a votat pentru a se extinde posibilitatea de a ucide aceste minunate animale. Revoltător a fost şi faptul că nu a existat în Senat nici măcar un vot împotrivă, aşadar niciun senator nu s-a opus în mod principial uciderii urşilor, ci au fost doar câteva abţineri, dar motivate în mod politicianist, din punctul meu de vedere, oricum neprincipial şi imoral. Dacă aveai principii, dacă într-adevăr ai fi fost un senator care apără drepturile animalelor, ar fi trebuit să votezi categoric împotriva acestei iniţiative legislative", a declarat Cernea, pentru AGERPRES.

El a adăugat că proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor şi va solicita să fie respins în forma în care a fost adoptat la Senat.

"Proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, pot să mă opun acestui proiect şi să cer ca la Camera Deputaţilor să fie respinsă forma legii aşa cum a fost ea adoptată de către Senat. În esenţă, urşii au fost scoşi de pe lista animalelor protejate. Să fie trecuţi la loc (n.r. - pe listă). În acelaşi timp, suntem îngrijoraţi că tot Parlamentul a respins acele iniţiative care prevedeau ca, spre exemplu, caprele negre sau ciocârliile să nu fie vânate. Aşadar, în mult mai multe privinţe Parlamentul serveşte interesele vânătorilor, pentru că aşa putem interpreta voturile date până acum. Ele servesc cauzei vânătorilor, plăcerii acestora de a ucide animale nevinovate", a susţinut fostul parlamentar.

În opinia sa, o "cauză bună" poate fi servită şi de un număr mic de oameni, aşa cum se întâmplă la protestul din faţa Parlamentului.

"Avem câteva bannere cu mesaje, dar o cauză bună poate fi servită sau promovată şi de 15-20 de oameni şi în esenţă apelăm Camera Deputaţilor, voi solicita ca, atunci când vor exista dezbaterile în comisii asupra acestor iniţiative, vocea societăţii civile să fie ascultată. Nu neapărat eu, dar organizaţii neguvernamentale cunoscute pentru apărarea drepturilor animalelor să fie invitate să-şi spună un punct de vedere", a susţinut Cernea.

El a mai precizat că nu-şi doreşte ca "oamenii să fie victimele interacţiunii cu urşii" şi a solicitat implementarea unor "măsuri inteligente", de către experţi în domeniu, cum ar fi hrănirea animalelor în pădure, astfel încât acestea să nu mai fie nevoite să coboare spre zonele locuite de oameni, împrejmuirea anumitor zone, construirea unor pasarele peste şosele etc.

"Noi nu ne dorim ca oamenii să fie victimele interacţiunii cu urşii, noi ne dorim să fie luate măsuri inteligente, nu măsuri din acestea brutale, care nu rezolvă problema pe fond. Dacă ei ar fi lăsaţi în pădure şi pădurile nu ar mai fi defrişate, omul nu ar mai veni peste habitatele urşilor, iar riscul ca ei să coboare spre zonele locuite ar fi mult mai mic", a punctat Cernea.

Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioada de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri