Jurnalul.ro Cultură Muzica Renumitul pianist francez Vincent Larderet, pe afișul Filarmonicii „George Enescu”

Renumitul pianist francez Vincent Larderet, pe afișul Filarmonicii „George Enescu”

de Magdalena Popa Buluc    |   

Vineri, 21 ianuarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de dirijorul de origine greacă Stefanos Tsialis, în două concerte simfonice cu public, susținute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Programul va cuprinde Simfonia nr. 34, în do major, KV338 de Wolfgang Amadeus Mozart, Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră de César Franck, Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven. Apreciatul solist francez Vincent Larderet interpretează la pian lucrarea concertantă a lui César Franck, care a avut prima audiţie la 1 mai 1886. „După cum arată titlul, Variaţiunile simfonice pentru pian şi orchestră pun în valoare măiestria compozitorului în tratarea formei variaţionale. Cu un caracter de fantezie liberă, lucrarea prezintă trei secţiuni executate fără pauză. Introducerea, tema cu variaţiuni şi finalul urmăresc alternanţa mişcărilor din clasica formă de concert. Pe tot parcursul piesei, prelucrarea motivului tematic iniţial enunţat  de pian demonstrează acel principiu al ciclicităţii ce caracterizează creaţia lui César Franck”, spune muzicologul Ozana Alexandrescu.

Stefanos Tsialis este dirijor permanent invitat al Orchestrei de Stat din Atena, unde a ocupat funcția de dirijor principal și director artistic din 2014 până în 2020. În timpul mandatului său de șase ani, numărul de spectatori a crescut cu peste 60 la sută. În pofida unui mediu economic dificil, sub conducerea lui Tsialis, a fost vizibilă creșterea calității artistice a ansamblului.  A colaborat cu muzicieni de calibru precum Vladimir Fedoseyev, Vladimir Ashkenazy, Christoph Eschenbach, Martha Argerich, Leonidas Kavakos, Maxim Vengerov și Elisabeth Leonskaja, care au onorat invitațiile la Atena de mai multe ori. Îmbunătățirea calității orchestrei din Atena a dus, de asemenea, la difuzarea mai multor concerte la Deutschlandfunk Kultur și la invitarea în mod regulat a acesteia în festivaluri internaționale prestigioase: Festivalul Flandrei, Festivalul Internațional din Brescia și Bergamo, Festivalul Marvao și, în 2021, Festivalul Internațional George Enescu. Critica de specialitate a descris prestația ansamblului la festivalul din România, drept „o revelație”. În urma acestui succes, Stefanos Tsialis a fost invitat  de Filarmonica „George  Enescu” și de Opera Națională  București.

Vincent Larderet, onorat cu prestigiosul titlu de „Artist Steinway”, a atras recunoașterea internațională datorită intensității excepționale a concertelor și a  înregistrărilor sale. Apreciat drept un „pianist fascinant” (MusicWeb International, Marea Britanie) pentru „interpretarea sa foarte lirică” (Revista Crescendo, Belgia) și pentru sunetul „multi-timbral” (Fanfare, SUA), Larderet „face pianul egal cu o orchestră” (Classica, Franța) printr-o gamă largă de „culori pianistice impresionante” (PIANO News, Germania). Interpretările sale foarte personale și profunde, de o "implicare totală”, care aduc o „contopire rară a cerebralului cu visceralul” (International Piano, Marea Britanie), sunt adesea comparate cu performanțele unor legende ale pianului - Michelangeli, Pollini, Zimerman și Brendel.  Nominalizat la „International Classical Music Awards” și la „Classical Revelation” de către câștigătorul Adami la MIDEM în Cannes, Larderet este considerat unul dintre cei mai importanți pianiști francezi ai generației sale. Artistul și-a inclus cu entuziasm în repertoriu  lucrări ale unor compozitori mai puțin interpretați, precum Berg, de Falla, Schmitt, Scriabin și Szymanowski.

A absolvit Conservatorul Național de Muzică din Rueil Malmaison, unde a câștigat „Premiul pentru Virtuozitate” și s-a perfecționat la Musikhochschule din Lübeck în Germania, la clasa lui Bruno-Leonardo Gelber. În același timp, Larderet a fost laureat la mai multe concursuri internaționale de pian - Maria Canals din Barcelona, A.M.A. Calabria (în Italia) și Brest (Franța). De asemenea, a fost laureat al „Fundației Orpheum pentru promovarea tinerilor soliști” din Elveția. A concertat în întreaga lume în săli prestigioase precum Tonhalle din Zürich, Palau de la Musica din Barcelona, Leipzig Gewandhaus, Washington Kennedy Center, Hong Kong Cultural Center, Tokyo Toppan Hall & Hakuju Hall.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri