Jurnalul.ro Auto Revoluție în industria auto. Au intrat în vigoare regulile de zbor pentru mașinile aeriene

Revoluție în industria auto. Au intrat în vigoare regulile de zbor pentru mașinile aeriene

de Redacția Jurnalul    |   

Federația Aeronautică Americană (FAA) a publicat un raport cu noile reguli de aviație. Acesta deschide calea spre noua generație de aeronave eVTOL, mașini zburătoarecreate de mai multe companii. 

În cadrul National Business Aviation Administration-Business Aviation Convention and Exhibition, desfășurat la Las Vegas, FAA a făcut public raportul.

Mike Whitaker, administratorul FAA, a semnat noul raport. Acesta include primele reguli operaționale și cerințele pentru antrenarea piloților pe mașini zburătoare.

Reguli pentru mașinile zburătoare

Aceste noi reguli vor fi valabile timp de 10 ani și recunosc taxiurile aeriene drept un nou tip de aeronavă care se voralătura avioanelor și elicopterelor. Noua categorie de aeronave presupune vehicule care pot decola și ateriza vertical, la fel ca elicopterele însă zboară precum avioanele, cu aripi fixe.

Mașinile zburătoare devin o realitate după ce mai multe companii au creat propria versiune a acestor vehicule. 

Whitaker susține că FAA pune pe primul loc siguranța, pe măsură ce încearcă să integreze noile tipuri de aeronave în spațiul aerian național. Aceste aeronave reprezintă prima categorie aeronautică creată în ultimii 80 de ani, de când elicopterele au fost recunoscute drept aeronave separate. 

Noile reguli vor permite operațiunile cu aceste mașini zburătoare. JoeBen Bevirt, CEO-ul Joby Aviation, susține că vor permite Statelor Unite să joace în continuare un rol important în dezvoltarea și adoptarea unor metode de zbor inovative, care au un impact minim asupra mediului. 

Decizia FAA poate afecta însă numeroase sectoare. Companiile aeriene iau în considerare posibilitatea de a deplasa pasagerii la aeroport cu ajutorul acestor taxiuri zburătoare. Unele companii au obținut deja aprobări de funcționare și în Europa.

Delta Air Lines a dezvăluit în 2022 că va investi 60 de milioane de dolari în Joby. Săptămâna aceasta, Toyota a anunțat o investiție de 500 de milioane de dolari. 

United Airlines finanțează compania Archer Aviation cu o comandă de 200 de taxiuri aeriene. Potrivit lui Archer, acestea au o valoare de 1 miliard de dolari. Este posibil ca United Airlines să mai comande astfel de aeronave, în valoare de alți 500 de milioane de dolari. 

Cât costă o mașină zburătoare

Printre cele mai cunoscute nume care susțin acest nou sector de aeronave este și SpaceX. Alef Aeronautics, companie în care a investit SpaceX, a prezentat la MWC 2024 noua sa mașină zburătoare. Aceasta poate decola și ateriza vertical și este un vehicul electric. Potrivit reprezentanților companiei, deja au fost înregistrate 2.850 de comenzi. 

Pentru o pre-comandă, firma cere consumatorilor să plătească doar 150 de dolari, bani care pot fi retrași oricând. 

Mașina zburătoare finanțată de SpaceX va costa 300.000 de dolari atunci când va ajunge pe piață. Cu 2.850 de comenzi, dacă toate vor fi livrate, va însemna 850 de milioane de dolari. 

„Avem puțin peste 2.850 de pre-comenzi, așa că acesta e cel mai bine vândut vehicul aerian din istorie,” a declarat CEO-ul Alef, Jim Dukhovny . „Mai bine decât Beoing, Airbus, Joby Aviation și cele mai multe vehicule electrice aeriene la un loc.” 

Cu un preț final de 300.000 de dolari, Alef este foarte scump dar Jim Dukhovny insistă că prețul este necesar pentru că Alef e un start-up fără profit, deocamdată, notează useit.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: masini zburatoare auto reguli zbor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri