Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Rețetă de cozonac Babka cu mac și nuci

Sfaturi în bucătărie. Rețetă de cozonac Babka cu mac și nuci

de Redacția Jurnalul    |   

Cozonacul Babka cu mac și nuci are o aromă complexă și profundă.  Are aspect de spirale cu tăieturi care arată umplutura bogată. Marginile sunt caramelizate și lucioase, textura este moale și fragedă la interior, ușor crocantă la exterior. 

Aluatul este moale și parfumat, cu nuci ș mac, la cae se adaugă aromă de vanilie și coajă de portocală.

Rețetă de cozonac Babka

Ingrediente

Pentru luat:

  • 500 g făină tip 000
  • 2 ouă + 1 gălbenuș
  • 180 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 80 g unt
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g proaspătă)
  • 1 lingură extract de vanilie
  • coaja de portocală sau lămâie
  • 1 praf de sare.

Pentru umplutură:

  • 50 g mac
  • 100 g nuci
  • 150 ml lapte
  • 80 g zahăr
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură unt
  • coajă de lămâie
  • esență de rom sau vanilie.

Pentru uns:

  • 1 ou +1 lingură de lapte
  • 50 ml apă + 50 g zahăr.

Mod de preparare

Se pregătește drogdia. Amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia până la omogenizare. Lasă compoziția 10 minute să se activeze.

Într-un bol mare trece făina prin sită. Creează un loc adânc la mijloc și adaugă ouăle, vanilia, coaja de citrice și sarea. Amestecă toate aceste ingrediente apoi adaugă maiaua de drojdie și începe frământarea.

Încorporează untul moale, câte puțin. Frământă 10-15 minute până obții un aluat neted și elastic. Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit 1,5–2 ore, până își dublează volumul.

Penttru umplutura de mac și nuci,  fierbe laptele cu zahărul. Adaugă macul măcinat fin și nucile, de asemeni, măcinate și amestecă.

Fierbe compoziția câteva minute, apoi încorporează untul, mierea, aromele. Lasă să se răcească cfomplet.

Împarte aluatul dospit în 2 părți egale. Întinde prima bucată într-un dreptunghi (~30×40 cm). Întinde umplutura într-un strat uniform, lăsând margini libere de 1 cm. Rulează strâns pe lungime. Taie ruloul în două pe lungime, cu un cuțit bine ascuțit. Răsucește cele două fâșii cu partea tăiată în sus, în formă de „spirală”/„împletitură”, formând deliciosul cozonac Babka cu mac și nuci.

Pune împletitura rezultată într-o tavă de chec tapetată (30×10 cm). Repetă cu a doua bucată. Lasă-le la dospit 30–40 min.

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Unge cozonacii cu ou bătut și coace-i 35–40 de minute, până sunt rumeni și bine crescuți.

Toarnă siropul cald (opțional), pentru un plus de luciu și umiditate.

Lasă cozonacul să se răcească în tavă 15 minute, apoi scoate-l pe un grătar. Se feliază cel mai bine după răcire completă, potrivit hellotaste.ro.

Subiecte în articol: cozonac Babka
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri