Așa că pentru friptura de miel cu cartofi copți am ales o combinație de ingrediente mediteraneene – lămâie (coajă și zeamă), rozmarin și ulei de măsline.
Potrivit cumvaplace.ro, dacă aveți o carne mai grasă, recomandarea noastră este s-o degresați, astfel că nu riscați ca în final friptura să aibă mirosul și gustul caracteristic de miel.
INGREDIENTE
-
1 pulpă de miel (1,5-1,7 kg)
-
1 kg cartofi
-
3 linguri de ulei de măsline
-
4 caței de usturoi
-
1 lingură de rozmarin proaspăt (sau cimbru)
-
1⁄2 lamâie
-
Boia dulce
-
Sare
-
Piper
CUM SĂ FACEȚI
- Încingeți cuptorul la 160 de grade. Tăiați cățeii de usturoi în două, pe lungime, și îi puneți într-un castronel împreună cu ceva sare și piper. Amestecați. Așezați pulpa într-o tavă, crestați carnea de miel din loc în loc și înfigeți câte o bucată de usturoi.
- Într-un alt castronel, amestecați uleiul cu zeama și coaja de lămâie. Turnați amestecul peste pulpa de miel și masați ușor cu mâinile. Presărați deasupra sare, piper și rozmarinul tocat fin (îl puteți înlocui cu cimbru sau oregano).
- Dați la cuptor pentru 90-105 de minute, întorcând carnea din 30 în 30 de minute. Când sosul scade, adăugați câte puțină apă. După o oră de stat în cuptor, așezați cartofii feliați, nu foarte subțiri, de jur împrejurul pulpei de miel, și stropiți-i cu sosul format în tavă. Presărați puțină boia, rozmarin, piper și sare deasupra lor și dați la cuptor până ce cartofii capătă o culoare uniformă, aurie, și puteți străpunge ușor carnea cu o furculiță.
- Lăsați friptura să se ”odihnească” 10-15 minute înainte de a o felia. Pentru garnitură, pe lângă cartofi copții, așezați și câteva roșii și verdeață proaspătă.