Jurnalul.ro Cultură Teatru Retrospectiva Ianuarie 2022 la UNATC

Retrospectiva Ianuarie 2022 la UNATC

de Magdalena Popa Buluc    |   

Pe data de 31 ianuarie, la Sala Ion Caramitru a Teatrului Național București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” a sărbătorit 72 de ani de existență.

În cadrul festivității, un moment cu totul special a fost ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Ana Blandiana.

Programul aniversar a inclus proiecția a două scurtmetraje studențești premiate național și internațional: „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei Dașoveanu și „Summer Planning”, în regia lui Alexandru Mironescu.

A fost prezentat și „Charisma" - un exercițiu demonstrativ, care are la bază elemente de dans contemporan,  interpretat de studenții secției Actorie anul 2 UNATC, coordonați de profesorul Ștefan Lupu.

Au fost decernate premii de performanță studenților tuturor departamentelor de la facultatea de Teatru și Facultatea de Film. De asemenea, a fost acordat și Premiul „Ștefan Iordache” celui mai bun student de la specializarea Actorie - Răzvan Mîndruță.

 

 În luna ianuarie, la Cinemateca Eforie din București, au avut loc primele proiecții și discuții din acest an în cadrul proiectului Să Film!, organizat de UNATC în colaborare cu Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română.

Din program au făcut parte: „Documentare de Vlad Petri” (14 ianuarie), „Câmp de maci” (21 ianuarie), „Program de animații românești psihedelice” (1972 - 1990) (28 ianuarie) - „Dovleacul cântător” (r. Ana Maria Buzea, 1988), „Șotronul” (r. Laurențiu Sîrbu, 1975), „Mărgelele năzdrăvane” (r. Tatiana Apahideanu, 1975), „Hidalgo” (r. Ion Truică, 1975), „Pegasus” (r. Zaharia Buzea, 1985), „Arena” (r. Zoltán Szilágyi, 1982), „Casa” (r. Zeno Bogdănescu, 1984), „Puiul” (r. Laurențiu Sîrbu, 1972), „Phoenix” (r. Zeno Bogdănescu, 1990), „Statuia” (r. Olimpiu Bandalac, 1983), „Tocirea” (r. Radu Igazsag, 1985).

 

Proiectul „Arhiva Activă” e coordonat de conf. univ. dr. Andrei Rus, de asist. univ. dr. Gabriela Filippi și de drd. Ana Szel, cu contribuția asist. de cercetare dr. Maria Drăghici, și este finanțat parțial dintr-un FDI de internaționalizare coordonat de prof. univ. dr. Alex Sterian.

 

Activități conexe programei de studiu

În luna ianuarie, spectatorii au putut viziona următoarele spectacole:

- Hoții (Regie Teatru - licență)

- Fat Pig (Actorie - licență).

- Romeo și Julieta (Actorie - licență)

- Lecții despre iubire și creier (Actorie - licență)

- Black Box  (Regie Teatru - master)

- Împăratul muștelor (Pedagogie Teatrală - master)

 

 Studenții programului de Master Coregrafie și Performanță în Dans au participat la „Trustworthy resources about dance health", conferință online susținută de Elie Kusner, specialist în sănătatea dansului și lector în știința dansului.

 

 Studenții de la Master Pedagogie Teatrală au participat la proiectul de teatru educațional „Împăratul muștelor” realizat sub coordonarea regizoarei și profesoarei invitate Jum Rubin.

Întâlnirile din 10 ianuarie au avut ca scop și un spectacol ce s-a jucat pe 28 și 29 ianuarie. Spectacolul interactiv a permis adolescenților să reflecteze asupra deciziilor pe care le iau, ajutându-i să conștientizeze că este necesar să își asume responsabilitatea pentru fiecare acțiune.

 

Parteneriate și inițiative academice

 UNATC „I. L. Caragiale” din București promovează, susține și încurajează în rândul studenților săi folosirea bicicletei, prin proiectul „UNATC pe bicicletă”.

60 de biciclete marca Pegas, model Clasic 2S Bullhorn, au fost achiziționate pentru a ajunge la studentele și studenții de la Facultatea de Teatru (Licență - anul I și anul al II-lea- și Masterat – anul I), care au burse sociale, locuiesc la cămin și nu sunt posesori de autovehicul personal.

 

 În 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2022, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul în colaborare cu UNATC „I.L. Caragiale” au prezentat un proiect inedit, în social-media, tradus și subtitrat, pentru publicul cultural turc.

Mai multe poeme eminesciene au fost traduse în limba turcă și au fost puse în scenă de talentați studenți la actorie, anul II, dând astfel viață operei marelui poet român, Mihai Eminescu. Au interpretat: Valentina Boldurescu /„Dorință”; Teodora Crișan /„Revedere”; Radu Ștefan Bănică / „Ce te legeni codrule”; Bianca Archip / „La Steaua”; Ciprian Chiujdea /„Iubind în taină”.

Conceptul artistic: lect. univ. dr. Ștefana Samfira.

 

Liviu Jicman (Președinte ICR), Corina Încrosnatu (Secretar General ICR), Stefana Samfira și studenții anului 2 Actorie, cu ocazia proiectului realizat de Ziua Culturii Naționale

 

 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), prin evenimentul „Unitate în diversitate”, la Opera Națională București. Printre interpreți s-au numărat și studenții noștri, Teodora Crișan și Radu Stefan Banică.

 

 Cinemateca Română și UNATC „I.L. Caragiale” au prezentat pe 26 ianuarie, la Cinemateca Eforie din București, proiecţia filmului „Masculin feminin”, urmată de o discuție cu publicul moderată de Mihaela Michailov și de Andrei Rus.

Evenimentul este parte din programul „Retro Jean-Luc Godard”, în cadrul căruia sunt proiectate toate filmele realizate de cineastul francez păstrate în Arhiva Națională de Filme.

 

 Eliza Oyo, Natasha Trott, Felicity Poulter și Edward Thompson sunt patru tineri din UK, care au venit între octombrie - decembrie 2021 ca studenți Erasmus la UNATC, Facultatea de Teatru, Actorie.

AICI, ei împărtășesc din experiența avută la UNATC, la cursurile de Canto și Introducere în musical cu lect. univ. dr. Mona Ciută.

 

 Secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu, alături de Mihai Șerban, directorul general al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Liviu Lucaci, rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, au avut o întâlnire cu Excelența Sa, Stefan Tomašević, ambasadorul Republicii Serbia în România.

Tema principală a discuțiilor a constituit-o proiectul „Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni” derulat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu UNATC și Administrația Prezidențială.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri