28 de țări au votat pentru, 13 s-au abținut și șase s-au opus rezoluției, inclusiv SUA și Germania, potrivit Reuters. Adoptarea a determinat mai mulți reprezentanți în Consiliu să aplaude. Rezoluția a subliniat „necesitatea de a asigura răspunderea pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar și ale dreptului internațional al drepturilor omului”.
De asemenea, inițiatorii și-au exprimat „îngrijorarea profundă față de rapoartele privind încălcările grave ale drepturilor omului și încălcările grave ale dreptului internațional umanitar, inclusiv despre posibile crime de război și crime împotriva umanității din Teritoriul Palestinian Ocupat”.
Meirav Eilon Shahar, reprezentanta Israelului la ONU, a acuzat Consiliul că „a abandonat de mult timp poporul israelian și a apărat demult timp Hamas”.
„Conform rezoluției în fața dumneavoastră astăzi, Israelul nu are dreptul de a-și proteja poporul, în timp ce Hamas are tot dreptul de a ucide și tortura israelieni nevinovați. Un vot Da este un vot pentru Hamas”, a spus Meirav Eilon Shahar înainte de vot.
Americanii au votat împotriva rezoluției, deoarece documentul nu conține o condamnare specifică a Hamas pentru atacurile din 7 octombrie și nici „o referire la natura teroristă a acelor acțiuni”.
(sursa: Mediafax)