Îndeosebi locuințele construite în perioada comunistă îi nemulțumesc pe proprietari care vor să-și modernizeze spațiile de locuit. Însă orice perete dărâmat are nevoie de autorizație.
Chiar dacă pereții respectivi nu afectează structura, normele legale interzic dărâmarea lor fără avize. Indiferent că este vorba despre porțiuni mici, precum desființarea unei debara ori a unei băi de serviciu, proprietarii au nevoie de documente.
Însă birocrația, termenele lungi de acordare a autorizațiilor, care se pot întinde pe ani de zile, îi descurajează pe locatari și decid astfel să facă modificări fără să obțină aprobarea.
Însă specialiștii atrag atenția asupra riscurilor la care se supun proprietarii atunci când vor să vândă locuința. Pentru că aceștia nu dețin aprobări pentru schimbările realizate, băncile pot refuza acordarea de credite imobiliare cumpărătorilor pe motiv că nu este actualizat cadastrul.
"Am avut şi situaţia unui proprietar care şi-a îndepărtat un perete aparent nestructural, din punctul lui de vedere, ceea ce a condus la fisurarea tuturor pereţilor de la etajele următoare. S-a trezit în situaţia că a trebuit să plătească toate lucrările de reparaţie", a explicat un inginer pentru observatornews.ro.
"Evaluatorul va fi obligat să consemneze în raport această neconcordanţă. De regulă, băncile vor refuza să ofere o finanţare", spune și un avocat specializat în drept imobiliar.