Jurnalul.ro Ştiri Locale MApN despre alerta din seara aceasta: Țintă aeriană de mici dimensiuni, depistată în Marea Neagră, lângă Mihail Kogălniceanu

MApN despre alerta din seara aceasta: Țintă aeriană de mici dimensiuni, depistată în Marea Neagră, lângă Mihail Kogălniceanu

de Redacția Jurnalul    |   

UPDATE Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni, joi seara, într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, confirmă Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

„Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar. Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”, transmite MApN.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

„Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă. MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea”, potrivit MApN.

Locuitorii din Constanța au primit joi seara un mesaj Ro Alert. „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”, scrie în mesajul care îi îndeamnă pe oameni să caute adăpost. Martorii susțin că au auzit zgomotul motoarelor de avion.

 

Știre inițială:Locuitorii din Constanța au primit joi seara un mesaj Ro Alert. „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”, scrie în mesajul care îi îndeamnă pe oameni să caute adăpost. Martorii susțin că au auzit zgomotul motoarelor de avion.

Mesajul îi avertizează pe localnici despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian timp de 90 de minute.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri sau pereții exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, scrie în mesaj.

Informații neconfirmate arată că rușii au declanșat un nou atac cu drone asupra Ucrainei, în apropiere de granița cu România. Nu există informații privind drone care au ajuns pe teritoriul României. În astfel de cazuri, avioanele NATO sunt ridicate de la sol, conform procedurii.

Subiecte în articol: RO Alert obiecte Constanța
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri