Cercetătorii de la Universitatea Harvard au stabili că România are o economie mai complexă decât arată indicatorii. Practic, România se află pe locul 25 în topul făcut de americani. În clasament apar 133 de țări.
Austria, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt primele în top, înaintea unor economii puternice, precum cele din Italia şi Franţa.
Studiul este realizat în funcție de bunurile şi serviciile cu un grad mai mare de prelucrare exportate de fiecare țară în parte. Principalele sectoare responsabile pentru exportul românesc sunt transportul, componentele auto, maşinile şi IT&C, arată studiul, citat de Mediafax.
Din 2003 încoace, România a adăugat pe lista sa 62 de noi produse. Iar volumele de producţie pentru acestea sunt suficient de mari cât să conteze. Spre comparaţie, Austria şi Ungaria, economii mai complexe ca România, şi totodată mai dezvoltate, au 19 produse noi fiecare.
„România este o ţară cu o economie mai complexă decât ar indica la o primă vedere indicatorii ei, motiv pentru care PIB-ul este aşteptat să crească în medie cu 3% pe an până în 2028 (...)“, spun analiştii Harvard care au realizat studiul Atlas of Economic Complexity.
În clasamentul celor mai mari exportatori ai lumii, România ocupă locul 40, cu exporturi totale de 107 miliarde de dolari în 2018. Şi, conform indicatorului PIB pe capita, România ocupă poziţia 45 în topul celor mai bogate ţări din lume după o creştere de 5,2% pe an în perioada 2014-2018.