Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România dezarmată în faţa munţilor de deşeuri toxice

România dezarmată în faţa munţilor de deşeuri toxice

de Daniela Ivan    |   

Ministrul Mediului vrea să modifice legea insolvenţei pentru a putea  închide depozitele de deşeuri industriale periculoase ai căror proprietari, majoritatea societăţi private, au intrat în insolvenţă. În prezent nu există soluţii pentru ecologizarea sau închiderea acestor depozite periculoase, motiv pentru care Comisia Europeană a trimis autoritățile române în fața Curții de Justiție a UE. În pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, România nu a reușit să ia măsuri în ceea ce privește depozitele de deșeuri neconforme, în concordanță cu prevederile din normele europene.

 

Un grup de lucru din care fac parte experţi din Ministerului Mediului, Ministerul Justiţiei, Ministerul de Finanţe şi Administraţia Fondului de Mediu caută soluţii ca statul să poată închide aceste depozite, să le ecologize, iar terenul aferent să intre în proprietatea statului în situaţia în care firma căreia aparţin a intrat ân faliment.

"Va trebui să facem o analiză clară a tuturor societăţilor care sunt în această situaţie. Majoritatea sunt private. E o problemă venită din trecut, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie o obişnuinţă şi pentru viitor. Trebuie să găsim soluţii ", a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.  Aceasta a mai adăugat că nu a existat nicio preocupare pentru respectarea obligaţiilor de mediu prevăzute de lege din partea celor care au executat silit aceste societăţi intrate în insolvenţă.

Ministrul Mediului a arătat că, încă din prima zi a mandatului de ministru, a solicitat lista acestor depozite de deşeuri industriale periculoase pentru care este iniţiată procedura de infringement la adresa României de către Bruxelles. Printre cele 39 de astfel de depozite existente în prezent în această situaţie în ţară se află şi cel de la Derna, din judeţul Bihor, unde sunt mai multe bataluri cu acid. Statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea lor necontrolată.

 

"Soluţii nu avem. Pentru că nu găsim din punct de vedere legal cum să intrăm noi în posesia acestor terenuri şi să le ecologizăm şi să cheltuim bani. De unde să luăm banii? Şi care e procedura? Asta vă spun, că nu putem. Nu puteţi să ne cereţi, ca într-un timp foarte scurt, să facem ceva nefăcut de alţii de ani de zile. Este o problemă extrem de arzătoare. Foarte importantă şi foarte grea"

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului

 

România avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor europene până la 16 iulie 2009

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri