Jurnalul.ro România inteligentă Câciu: Green Deal nu trebuie să privească doar efectele schimbărilor climatice, ci să combată schimbările efectiv

Câciu: Green Deal nu trebuie să privească doar efectele schimbărilor climatice, ci să combată schimbările efectiv

de Redacția Jurnalul    |   

Green Deal ar trebui schimbat, la Bruxelles, astfel încât să vizeze combaterea schimbărilor climatice efectiv, nu doar efectele acestora, a declarat, marţi, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor, la conferinţa România inteligentă, organizată de Antena 3 CNN.

„Această dezbatere poate duce și la anumite concluzii care pot marca schimbarea unei paradigme la nivel european.

Nu numai ai noștri au fost netoți. Inclusiv Europa nu a avut o politică de combatere a schimbărilor climatice. 

Vom discuta acum și poate vă șochez, dar noi avem măsuri de sprijin pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice”, a spus ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu.

Din acest motiv, România trebuie să recurgă acum la credite cu dobândă mai avantajoasă de la BEI, dar 1,5 miliarde pentru sistemul de irigații puteau fi bani obţinuţi din PNRR, a completat realizatorul TV, Adrian Ursu.

Terenurile agricole din România, în pericol de a fi abandonate. Seceta face ravagii, fermierii sunt disperați

Terenurile agricole ale României sunt în pericol de a fi abandonate de fermierii ajunşi la capătul puterilor. Pământul e uscat, iar seceta a scăzut dramatic producţia de porumb şi floarea soarelui.

Problema a ajuns la Comisia Europeană. Mai mulţi europarlamentari cer ca agricultorii români să primească bani din fondul de rezervă agricol al UE. Până atunci, oamenii aşteaptă ajutorul promis de Guvern, adică aproximativ 200 de euro de hectar. Cu toate acestea, banii vor veni abia la toamnă.

„Este cel mai mare dezastru în ceea ce privește culturile de sămânțare.

Anul trecut, am recoltat undeva la 1.000 kg de floarea-soarelui și 500-600 kg de porumb, anul acesta nu știu dacă vom recolta 200 kg de porumb. 

La floarea-soarelui avem o producție de 400-500 kg la hectar, ceea ce acoperă doar motorina pe care o punem la utilajul pentru eliberarea terenului”, a spus fermierul Vasile Puiu, pentru Antena 3 CNN.

Cum băncile îi bat la uşă, iar datoriile cresc, dacă nu primeşte ajutor de la stat, fermierul se gândeşte să abandoneze munca sa de o viaţă.

Aproximativ două milioane de hectare de culturi agricole din România au fost afectate de secetă, în timp ce doar 1,6 milioane de hectare de culturi sunt irigate. Probleme grave sunt şi în Muntenia.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri