Jurnalul.ro Ştiri Externe România NU recunoaște rezultatele referendumurilor organizate de Rusia în Ucraina

România NU recunoaște rezultatele referendumurilor organizate de Rusia în Ucraina

România nu recunoaște rezultatele referendumurilor organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina: reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

Ministerul de Externe condamnă, în termeni mai fermi, referendumurile desfășurate în perioada  23-27 septembrie 2022 în regiunile din sudul Ucrainei pentru alipirea la Federația Rusă, pe care le consideră ilegale și ilegitimă, reprezentând o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

„Prin organizarea acestor așa-zise

„Astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Kremlinului de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmărește schimbarea prin forță a granițelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similare”, precizează instituția.

Subiecte în articol: Rusia ucraina referendum romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri