Jurnalul.ro Ştiri Social România nu va mai avea pe cine să vaccineze în iunie

România nu va mai avea pe cine să vaccineze în iunie

de Monica Cosac    |   

România se numără printre statele Uniunii Europene care spun că, până în iulie, vor vaccina anti-COVID 70% din populație, în contextul în care UE a anunțat că are dozele necesare. Un studiu publicat ieri relevă că, de fapt, intenția de vaccinare a românilor este mult sub valorile la care era estimată inițial, astfel că, cel mai probabil în luna iunie, „România nu va mai avea pe cine vaccina”. Chiar și în condițiile în care autoritățile de la noi ar menține ritmul actual de vaccinare, o statistică realizată de Politico Europe arată că, la sfârșitul lunii septembrie, țara noastră abia va reuși să atingă 50 la sută din populație vaccinată. 

 

Cel puțin 12 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) sunt încrezătoare că vor putea vaccina 70% din populația adultă până la jumătatea lunii iulie, a declarat, marți, șeful Grupului de lucru pentru vaccinare al Executivului UE, scrie Reuters. „Suntem încrezători că vom putea livra suficiente doze de vaccin, dar într-adevăr, depinde de statele membre să se organizeze pentru a fi pregătite pentru acest lucru”, a declarat Thierry Breton, în cadrul unei comisii parlamentare irlandeze. „Avem cel puţin 12 state membre care spun că sunt pe deplin confortabile cu această cifră de 70%”, iar numărul lor „crește zilnic”, a mai spus acesta, fără a identifica cele 12 state membre. 

O țintă greu de atins

În ciuda declarațiilor extrem de optimiste ale premierului Florin Cîțu cu privire la marea relaxare din această vară, România nu se află nici pe departe printre cele 12 state. O statistică realizată de Politico Europe, care monitorizează evoluția campaniilor de vaccinare din toate țările UE, arată că doar 52% din populația adultă din România va fi vaccinată până la finalul lunii septembrie și asta doar dacă media actuală de vaccinări se păstrează (circa 77.000 de doze/zi). Pentru ca România să ajungă la obiectivul de 70% de oameni vaccinați din populația adultă, dorit de Comisia Europeană (CE), ar trebui să ajungem la peste 113.000 de vaccinări în fiecare zi. O țintă ce pare imposibil de atins în condițiile actuale. 

Malta, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Suedia, Portugalia, Germania, Spania, Belgia, Franța și Marea Britanie sunt țările europene care vor ajunge la peste 70% din populație vaccinată până la finalul lunii septembrie 2021.

Numărul doritorilor scade de la o zi la alta

Chiar dacă în prezent avem suficiente doze de vaccin disponibile, astfel încât să putem accelera ritmul, numărul de locuri disponibile depășește numărul persoanelor aflate pe lista de așteptare de pe platforma națională de programare pentru vaccinarea anti-COVID, iar programările scad de la o zi la alta. Ieri, de exemplu, erau peste 216.000 de locuri disponibile imediat, la nivel național, și doar 158.000 de persoane așteptând să fie programate. Cu o zi înainte, erau peste 213.000 de locuri libere și circa 184.000 de persoane pe listele de așteptare. 

 

1.658.000 de români au făcut ambele doze de vaccin până la data de 20 aprilie, ceea ce înseamnă că sub 8,6% din populație a fost vaccinată complet și doar puțin peste 14% a primit cel puțin o doză.   

 

Doar 3 din 10 români iau în calcul vaccinarea 

Ceea ce specialiștii afirmă de mai multe zile, și anume că rezervorul doritorilor de vaccinare se apropie de final, a fost confirmat, ieri, de un studiu realizat de studiu realizat de MedLife, care arată că intenția de vaccinare a românilor este sub așteptările inițiale. 

Statisticile oficiale arată că, până ieri, circa 2,7 milioane de români au fost vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin, în timp ce studiul amintit mai sus estimează că mai sunt aproximativ 2 milioane de persoane cu intenția fermă de a se vaccina cât mai repede sau nu mai târziu de luna viitoare. Alți 3 - 4% iau în calcul vaccinarea peste 3 - 6  luni, sau chiar peste un an.

Mai exact, doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27% - 31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puțin 16 ani.

„Dacă percepția nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina. Așadar, marea provocare va consta în educarea, încurajarea și convingerea unui număr cât mai mare de persoane să se vaccineze. Va fi nevoie de efortul și mobilizarea comună a principalilor actori din societate - autorități, mediul de afaceri, societatea academică, lideri de opinie, biserica și nu numai”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group. 

Potrivit datelor obținute, cea mai mare rată de vaccinare va fi înregistrată în mediul urban (33–38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani). În schimb, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de aprox. 19 – 23%. De asemenea, studiul relevă că cei care s-au avut COVID-19 și au trecut prin forme medii sau severe (cu pneumonie) ale bolii sunt mai deschise la ideea de a se vaccina față de cele care nu au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2. Și nivelul de educație influențează intenția de vaccinare: cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât crește rata de vaccinare. Totodată, studiul relevă că regiunea Nord-Est este suprareprezentată în rândul celor care resping ideea vaccinării, în timp ce regiunile București – Ilfov și Centru sunt mai bine reprezentate în segmentul celor care au luat sau iau în calcul vaccinarea. 

 

Cîțu „încurajează” imunizarea cu pumnul

În timp ce specialiștii vorbesc de „educarea, încurajarea și convingerea” oamenilor să se vaccineze, pentru a putea controla pandemia, premierul Florin Cîțu, șeful campaniei de vaccinare din țara noastră, și-a propus să „elimine acele voci care mai există” împotriva campaniei de vaccinare. „Ceea ce facem noi acum este să eliminăm acele voci care mai există împotriva acestei campanii de vaccinare. Vreau să fie foarte clar, orice voce împotriva campaniei de vaccinare, de oriunde ar veni ea, subminează efortul nostru, al tuturor, de a reveni la normalitate cât mai curând” a declarat, Cîțu, într-o conferință de presă susținută marți.

 

Din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccinării fac parte, într-o mai mare măsură, persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu un nivel de educație mai scăzut și care nu au suferit de COVID-19 până în prezent.

„Deși estimările inițiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii septembrie, se pare că intenția de vaccinare a românilor este mult sub aceste așteptări. Studiul pe care l-am realizat arată că doar 5 milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului”, spune Mihai Marcu, CEO MedLife Group. 



 

 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri