Pandemia a schimbat obiceiurile de muncă ale angajaților, societățile combinând munca hibrid sau chiar remote.
Totodată, un alt factor important care va afecta piața muncii pe termen lung este inteligența artificială (IA), potrivit Visual Capitalist. În mod paradoxal, potrivit unei cercetări recente, cei mai mulți angajați care folosesc AI muncesc mai mult.
La nivelul UE, media este de 36 de ore de lucru săptămânal.
Printre statele care depășesc acest prag se află și România. Datele se bazează pe Labor Force Survey (2023), realizat de Eurostat. În această analiză a fost inclusă și Turcia.
Datele reflectă orele muncite de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani pentru „ocupația principală”, ce poate fi cu normă întreagă sau cu jumătate de normă.
Statele europene din regiunea balcanică sunt cele undese lucrează cele mai multe ore pe săptămână. Țările mai sărace tind să aibă un program mai lung de muncă. În Turcia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Grecia și România, programul de muncă săptămânal depășește 40 de ore doar pentru ocupația principală, fără să fie luate în considerare și joburile secundare.
La polul opus se află Olanda, unde se muncește în medie, 32 de ore pe săptămână. În Norvegia, Danemarca, Germania și Austria, media este de 34 de ore. În Spania, Franța, Italia, Irlanda și Elveția au fost înregistrate 36 de ore pe săptămână.
Turcia, cele mai multe ore de muncă pe săptămână
Datele din 2023 sunt similare cu cele din 2008. Tendințele din Vestul și Estul Europei s-au menținut în aproape două decenii.
În topul cu țările în care se lucrează cele mai multe ore pe săptămână, Turcia ocupă prima poziție, cu 44 de ore. Pe locul 2 se află Serbia, cu 42 de ore, urmată de Bosnia și Herțegovina, cu 41 de ore. Pe următoarele locuri se află Grecia și România, fiecare cu 40 de ore.
Statele europene în care se lucrează cele mai multe ore pe săptămână:
- 1. Turcia – 44
- 2. Serbia – 42
- 3. Bosnia și Herțegovina – 41
- 4. Grecia – 40
- 5. România – 40
- 6. Polonia – 39
- 7. Bulgaria – 39
- 8. Cipru – 39
- 9. Letonia – 38
- 10. Lituania – 38